Museumburen luisteren naar Maarten Roeper’s uitleg bij de onderwaterarcheologie.
Museumburen luisteren naar Maarten Roeper’s uitleg bij de onderwaterarcheologie. Foto: Kaap Skil

Rotmok en stieve riest voor buren

Voorafgaande aan het Museumweekend dat vrijdag en zaterdag werd gehouden, hield Kaap Skil in Oudeschild vrijdagavond een VOC-diner voor de buren.

Hiermee werd een vervolg gegeven aan het landelijk initiatief 'Museumburen' van de Museumvereniging, waarbij ook Kaap Skil is aangesloten. Na een rondleiding langs de maquette van de Reede van Texel deden zo'n veertig buren zich tegoed aan een buffet met gerechten zoals die ook in de tijd van de VOC werden gegeten. Op het menu stonden waterzooi (soep), rotmok (gerecht met rundvlees), kruudmoes (gerecht met gort), oranjerats (witte bonen, wortelen en uien) en raasdonders (kapucijners). Na de stieve riest en de watergruwel vertrokken de aanwezigen naar de bovenverdieping, waar de avond werd afgesloten met een inkijkje in de wereld van de onderwaterarcheologie. Hier werd een presentatie gegeven door conservator Maarten Roeper.

Kaap Skil greep de gelegenheid aan om inwoners van Oudeschild te trakteren en te informeren. 'Zodat de rijke geschiedenis van het havendorp levend gehouden wordt onder de bewoners.'