Afbeelding
Foto:

Coalitie TB, PvdA en VVD strandt voortijdig

De coalitieonderhandelingen tussen Texels Belang, de VVD en de PvdA zijn vastgelopen. Gesprekken tussen de drie partijen zijn vastgelopen, vooral omdat de PvdA en de VVD zich niet konden vinden in de keus van TB voor Edo Kooiman als wethouderskandidaat. Jos Timmer van TB heeft zijn opdracht als formateur teruggegeven, PvdA en VVD zijn nu aan zet.

Drie partijen met elk drie zetels die elk een wethouder leveren leek een voor de hand liggende keus voor een sterke en stabiele coalitie voor de komende vier jaar. Maar de werkelijkheid is anders. Dat de samenwerking niet levensvatbaar is blijkt al uit het onvermogen van TB enerzijds en de PvdA en de VVD anderzijds om een gezamenlijk persbericht op te stellen. Met als gevolg dat er drie verklaringen circuleren, eentje van Jos Timmer, eentje van TB en eentje van VVD en de PvdA. Timmer schrijft dat de twee andere partijen te weinig respect hebben getoond voor de verkiezingsuitslag, waarbij Kooiman 312 stemmen kreeg. TB vindt het 'onacceptabel dat andere partijen zich zo kunnen uitspreken over de wethouderskandidaat van TB'. 'Het gedwongen vertrek van Kooiman als wethouder van Texel2010 nadat hij had gesproken met TB zat nog vers in het geheugen van PvdA en VVD. Er is duidelijk dat nog geen streep onder het verleden is gezet en de wil daartoe ontbreekt.' TB vindt dat de VVD en de PvdA onvoldoende duidelijk hebben gemaakt waarom Kooiman over onvoldoende competentie beschikt. 'Waarbij er geen respect was voor de mens Kooiman en geen ruimte werd geboden voor verzoening.' De voorkeur van VVD en PvdA voor kandidaat nummer 2, Joop Groeskamp, bracht TB niet op andere gedachten. Timmer: 'Kooiman is en blijft de unanieme voordracht van het bestuur van TB.' VVD en PvdA zeggen 'verbijsterd' te zijn dat TB de 'weggestuurde voormalig wethouder Edo Kooiman van Texel 2010 opnieuw in het pluche wil helpen'. 'Vooraf had TB al moeten inzien dat dit voor de VVD en de PvdA geen integere keuze was.' Groeskamp is een sterke kandidaat voor Ruimtelijke Ordening en Financiën, schrijven ze in hun verklaring die als kop heeft: 'Een te grote broek zakt af.' 'Het lijkt er op dat interne discussie binnen TB, verschillen in informatie bij bestuur en fractie deze logische keus in de weg stonden. PvdA en VVD vinden dit 'onbegrijpelijk en een gemiste kans voor Texel'. Ze verwijten TB gebrek aan gevoel voor gelijkwaardigheid en vertrouwen. 'In de onderhandelingen eisten ze vier wethouders en het gros van de portefeuilles.' In het persbericht van TB staat het anders: 'TB bood de ruimte om indien nodig een vierde wethouder te leveren om aan de ambities van de VVD en de PvdA te kunnen voldoen.' Daarin staat dat TB wilde inzetten op kwaliteit en continuïteit, maar dat de inbreng van TB door VVD en PvdA tot een bijrol werd beperkt.

Deze week verkennen VVD en PvdA de nieuwe mogelijkheden. Er zijn meerdere opties: met Texel2010 (twee zetels) komt de coalitie op een meerderheid van acht. D66, CDA, GL en Lijst8 hebben ieder één zetel. Dus mocht de keus niet op Texel2010 vallen, dan moet minimaal samenwerking worden gezocht met twee eenlingen.