Beeld van de expositie 'Oogst op Texel' in het Cultuurhistorisch Museum in De Waal. Het museum is vanaf vandaag geopend.
Beeld van de expositie 'Oogst op Texel' in het Cultuurhistorisch Museum in De Waal. Het museum is vanaf vandaag geopend. Foto: Gerard Timmerman

Vrouwenwerk belicht in Waalder museum

'Oogst op Texel' is de titel van de tijdelijke tentoonstelling voor dit jaar in Cultuurhistorisch Museum De Waal. Terwijl buiten moderne landbouwmachines ploegen, zaaien en planten geeft deze expositie geeft een overzicht van het oogstwerk in vroeger jaren. Het is één van de tastbaarheden van het werk van de vrijwilligers.

Bezoekers van het museum aan het Hogereind dat vandaag is geopend proeven in de entree al in de sfeer van het boerenland, zoals dat het daar pakweg honderd jaar geleden aan toe ging. Op oude schoolplaten herkenbare beelden van oogst- en andere werkzaamheden. Wat verder opvalt is de frisheid van het voorhuis, maar ook de rest van het museum, zoals de verdieping waarvan de donkeren jaren zeventig tinten op de wand hebben plaatsgemaakt voor een lichte kleur. Het is de 'female touch', het vrouwelijk element in het museum dat onder de vijftig vrijwilligers steeds meer vrouwen in de gelederen heeft. Niets ten nadele van de vele mannen die zich al tientallen jaren met hart en ziel voor het museum inzetten, maar de komst van meer vrouwen is in lijn met het vele werk dat ze hebben verzet op en rond de boerderij. Terecht dat dit element niet onzichtbaar blijft. De expositie op de verdieping brengt op fraaie wijze in beeld hoe boerinnen en boerendochters kaas maken, bollen pellen, narcissen koppen, spinnen en tal van andere werkzaamheden verrichten. Dat ze dit combineerden met het huishouden maakt dat de vrouwen de boerderij voor een belangrijk deel draaiende hielden. Of ze nu uit Zeeland of andere windstreken naar Texel kwamen. Een Zeeuwse kap toont hoe de boerinnen hun klederdracht meenamen naar het eiland. Op een oude foto van de familie Van Maldegem van Ruimzicht keert de kap terug.

Een mooi oogsttafereel ook van de twee vrouwen tijdens de schaft op een strobaal. Tegen de achtergrond van de grote zwartwitfoto's, zoals er authentiek beeldmateriaal is van andere oogsttaferelen. Een foto vertelt hoe het werk met de tentoongestelde karweimaaier in z'n werk ging. Er is echt stro en bijzonder is de miniatuur dorsmachine, gemaakt door Jaap Schraag. In een vitrine de collectie zelfgebouwde miniatuurtrekkers van Gerard Huisman van De Lelie.

Verderop een expositie over de brandweer, met oude pompwagens en uitvergrote foto's van boerderijbranden. Voortgetrokken door een paard, maar voor transport werd ook gebruik gemaakt van een bokken- of zelfs een schapenwagen, met daarvoor een opgezette bok en geprepareerde Texelaar. Voor wie het niet gelooft is er een foto met een Texelaar voor de wagen, met kinderen van Keessie Piet van Noorderbuurt. Verderop een grote foto van de lammerenboot bij het laden in de haven van Oudeschild. Bij de tentoonstelling over de Texelse Zouaven een schoolplaat van het gevecht van deze roomse strijders voor de paus bij Mentana. Er is aandacht voor de watersnood en tal van andere onderwerpen die verband houden met het Texelse platteland. Niet alleen statisch, regelmatig zijn er demonstraties. Zoals houtbewerking, smeden, spinnen, handwerken en Door Dogger exposeert schilderijen over de Sommeltjes.

Het museum is rolstoelvriendelijk ingericht en aan de hand van een looproute vinden de bezoekers makkelijk hun weg. Ook zijn er rondleiders die kunnen vertellen over het Texelse leven. Voor kinderen is er een puzzelroute. Het museum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zon- en feestdagen van 13.30 tot 17.00 uur.