Wrak Razende Bol was geen grap

Was het bericht over het wrak dat Hans Eelman zondag aantrof op de Razende Bol nu een 1 aprilgrap of niet? Niet dus. Het leverde wel reacties op.

Onder meer van Cees Drijver uit Oosterend, die meldde dat omstreeks de jaren zestig een kotter werd vermist. Het betrof één van de twee kotters die door Katwijkers uit Engeland was gekocht. Eelman: 'Ze waren op weg naar Katwijk, maar eentje is daar nooit aangekomen.'

Dat verhaal correspondeert met de naam Victor Rogier, die Eelman heeft opgedoken uit het Wrakkenregister en die te boek staat op deze locatie. Als datum staat genoemd 11 november 1953. Er waren ook opmerkingen over de 'galgen'' in het wrak. 'Als je het schip zo ziet, zitten ze aan stuurboord. Vissers vertelden dat Texelaars ze aan bakboord hadden, maar Katwijkers aan stuurboord.' De plek van de stuurhut, vóór de schoorsteen, zegt volgens insiders iets over de ouderdom van het schip. Eelman ontdekte het wrak met springtij op een deel van de Bol waar ongeveer een halve meter zand is weggespoeld. Als het water weer laag genoeg is en hij is in de gelegenheid, zal Eelman nader onderzoek verrichten.

Donderdag voer hij uit om op verzoek naspeuringen te doen naar een vliegtuigwrak in de Waddenzee.