Nadat de eerste wagen het cement heeft gestort, wordt het met een tweede wagen door de ondergond gefreesd.
Nadat de eerste wagen het cement heeft gestort, wordt het met een tweede wagen door de ondergond gefreesd. Foto: Pip Barnard

Cement met tonnen aangevoerd

In de afrondende fase van de aanleg van de Gasthuisstraat is een beroep gedaan op Terrastab uit Beek en Donk, dat de weg met een voor het eiland nieuwe techniek voorbereidde op het plaveisel.

Terrastab is gespecialiseerd in het stabiliseren van ondergrond en gebruikt daarvoor een techniek waarbij het bindmiddel door middel van een frees wordt vermengd met de bestaande bodem. In het geval van de Gasthuisstraat werd gebruik gemaakt van Geocrete, een soort cement, dat in een laag van 45 kilo per vierkante meter wordt aangebracht. Als het bindmiddel met het cement wordt dooreengemengd ontstaat onder toevoeging van water, een soort beton. Hierop komt een laag brekerzand, waarna het wegdek met klinkers wordt aangebracht. Dit uit Duitsland afkomstige systeem vindt meer en meer toepassing in Nederland, zowel voor grote wegen als voor agrarische toeritten. Terrastab ontwikkelde een vergelijkbaar systeem voor het aanleggen van graskeien in wegbermen. Doordat het bindmiddel met de ondergrond wordt vermengd, is het niet nodig deze uit te graven en af te voeren. Het werk aan de Gasthuisstraat nam ongeveer een dag in beslag.