Schoonmaakactie

Noordzeestrand

In augustus gaat een team van Stichting De Noordzee (SDN) samen met vrijwilligers weer de hele Noordzeekust schoonmaken, van Cadzand tot aan Schiermonnikoog. Op 21, 22 en 23 augustus wordt het Texelse strand onder handen genomen.

De opruimactie gaat dit jaar verder onder een nieuwe naam: Boskalis Beach Cleanup Tour. Tijdens de tour wordt in 31 dagen in totaal 350 kilometer afgelegd, waarbij per dag gemiddeld 10 kilometer strand schoongemaakt wordt. Belangstellenden kunnen zich op www.noordzee.nl aanmelden voor één of meerdere etappes . Het afgelopen jaar heeft een team van Stichting De Noordzee in augustus voor het eerst de héle Noordzeekust opgeruimd. In 24 dagen werd samen met 563 vrijwilligers 6590 kilo afval van het strand gehaald. Er liggen gemiddeld 400 afvalitems per 100 meter strand, hiervan is ruim 80% plastic, zo blijkt uit ruim 10 jaar lang strand monitoren door SDN.


Conrad Kickert te zien in bibliotheek


In de bibliotheek in Den Burg is in april een tentoonstelling ingericht met tekeningen van de Frans-Nederlandse schilder Conrad Kickert. Het werk dateert uit de periode 1917-1919. Kickert verbleef in die tijd geregeld op ons eiland, omdat hij vanwege de eerste wereldoorlog niet terug kon naar Parijs.

Op Texel woonde hij met zijn vriendin op Geerteheem aan de Pijpersdijk, en kampeerde hij in de zomer van 1918 bij de Zandkuil naast het Doolhof. De kunstenaar had een bijzondere manier van tekenen, met Chinese inkt en een zelfgemaakte houten pen. Hij maakte veel landschappen, b.v. op de Hoge Berg en aan de duinrand, maar ook dorpsgezichten van Den Burg en De Koog, en van het werfje van De Wijn in Oudeschild. Kickert werkte samen met Mondriaan, Toorop en Schelfhout. Hij is vooral bekend geworden als organisator van de Moderne Kunstkring. Samen met Henri Le Fauconnier stond hij aan de wieg van de Bergense School. Een deel van de tekeningen is eerder te zien geweest in De Kleine Expositie van Het Open Boek. In Bretagne was afgelopen zomer een grote tentoonstelling georganiseerd als hommage aan Conrad Kickert, die daar 100 jaar geleden een zomer lang schilderde. Daar was toen ook Texels werk te zien.