Wat ik zeggen wou

Koude Koninghal

Brief aan het college van b en w:

Afgelopen zaterdag, 29 maart, organiseerden wij ons jaarlijks Voorjaarsconcert in de Bgm. De Koninghal. Voor de zoveelste keer moesten wij constateren dat de beheerder(s) had(den) verzuimd er voor te zorgen dat de zaal was verwarmd. Nu mag het dan toevallig in deze tijd overdag prachtig weer geweest zijn, 's avonds is het echt nog kil. Ons publiek was genoodzaakt met jassen aan in de zaal te zitten, waar de temperatuur ongeveer 17 graden was. Dat is echt geen pretje als men stilzittend een muziekprogramma wil beluisteren. Wij waren dan ook niet verbaasd dat een aantal bezoekers na de pauze bleek te zijn vertrokken: op naar de warme kachel thuis.

Omdat dit niet de eerste keer was dat wij met dit probleem werden geconfronteerd, zou het ons niet verbazen dat de omstandigheden waaronder wij in de Bgm. De Koninghal moeten musiceren ons een flink aantal bezoekers kost. Wie keer op keer in de kou zit, kijkt een volgend keer immers wel uit. Wij lijden hierdoor dus schade en dat is zeer onplezierig. Aangezien wij een (voor ons budget) flink bedrag neer moeten tellen voor de huur van deze hal, mogen we toch verwachten dat de temperatuur enigszins op niveau is voor een zittend publiek en zittende uitvoerenden. Bovendien is zo'n lage temperatuur allerminst bevorderlijk voor de stemming, zowel letterlijk als figuurlijk. Een onzer bestuursleden heeft een beheerder aangesproken over deze situatie, maar die kwam niet verder dan: 'Er hangt toch een 06-nummer dat jullie kunnen bellen?', kennelijk niet beseffend dat, wanneer je de thermostaat om zeven uur 's avonds omhoog zet, om tien uur zo'n zaal nog nauwelijks warm is.

Los van deze verwarmingsproblematiek moet ons nog iets van het hart. De omgeving van de Bgm. De Koninghal namelijk, die je zonder overdrijving desolaat mag noemen. Een puinvlakte als parkeerterrein; waar voorheen nog een net tegelpad lag naar het betegelde deel van het parkeerterrein zijn onlangs de tegels weggehaald en is ook puin gestort; een container waarin en waar rond jeugd verblijft, die er ondanks de aanwezige vuilnisbak een complete vuilnisstortplaats van maakt... Kortom: het ziet er zeer troosteloos en verwaarloosd uit. Beslist geen visitekaartje voor de Bgm. De Koninghal (en dus ook niet voor de gemeente) en evenmin voor ons gebouw: alle bezoekers moeten immers deze vreugdeloze ruimte passeren om ons te bezoeken.

Namens bestuur en leden van het Koninklijk Texels Fanfarecorps

(en ongetwijfeld namens een aantal bezoekers),

G. van der Feen, wnd. voorzitter.

Reactie van de gemeente:

Het is spijtig dat het voorjaarsconcert van KTF te lijden heeft gehad onder de lage temperatuur in de Burgemeester De Koninghal. De beheerders hebben de verwarmingsinstallatie tijdig in bedrijf gesteld. Helaas was er een storing opgetreden. Naar aanleiding van het voorval heeft het college besloten om voorafgaand aan een evenement het storingsnummer van de gemeente (140222) extra onder de aandacht te brengen bij de gebruikers van de sportaccommodaties via een brief. De storingsdienst kan na een melding meteen aktie ondernemen.

Het college is het met KTF eens dat de omgeving van de sporthal momenteel niet aantrekkelijk oogt. Er is na de sloop van de Oude LTS gekozen voor een tijdelijke inrichting van het terrein als parkeerterrein. Het gaat om een tijdelijke situatie. De locatie krijgt op termijn een andere invulling. Het college zal de gemeenteraad daarover naar verwachting nog dit jaar adviseren.