Het Kamerkoor tijdens een eerdere uitvoering in het Hoornder kerkje.
Het Kamerkoor tijdens een eerdere uitvoering in het Hoornder kerkje. Foto: Artex

Gekruisigde bezongen

Het Artex Kamerkoor onder leiding van Ellen Verburgt zingt zondag 6 april 'Membra Jesu Nostri' van de barokcomponist Buxtehude (1637-1707). Het concert in het Hoornder kerkje begint om 15.00 uur.

Het stuk van Buxtehide past in de lijdenstijd omdat het lichaam van de gekruisigde Jezus wordt bezongen. Bijzonder aan deze uitvoering is dat het koor het complete stuk brengt dat bestaat uit zeven cantates. Geheel volgens de traditie zingen de koorleden hierbij zelf de solopartijen. Een uitdaging. Het koor wordt begeleid door een klein ensemble bestaande uit blokfluiten, klavecimbel en gamba. Professionele musici - waaronder Peter Smith, blokfluitdocent bij Artex - spelen in dit ensemble samen met gevorderde leerlingen. Dietrich Buxtehude was een in zijn tijd zeer beroemd organist en kapelmeister in Lübeck. De tekst die hij voor de cantates van zijn 'Membra Jesu Nostri' gebruikte, stamt uit de Middeleeuwen. Het is een religieuze tekst waarbij een mystieke meditatie opgeroepen wordt door een voor een verschillende lichaamsdelen van het lichaam van Christus te bezingen; de voeten, de knieën, de zijde, de handen, de borst, het hart en het gelaat. Buxtehude voegde hier voornamelijk teksten uit het Oude Testament aan toe. Deze bijbelteksten worden door het gehele koor gezongen, de andere teksten worden als barokaria's voor een of meer solostemmen uitgevoerd. Elke cantate begint met een instrumentale inleiding waarna het koor de eerste teksten zingt, daarna volgt een aantal solodelen, kleine aria's en het koor sluit elke cantate ook weer af. Het concert wordt zonder pauze uitgevoerd. De toegang is €7,50, kaarten zijn verkrijgbaar via www.artex-texel.nl en aan de zaal.

Nieuw project:

Claudio Monteverdi

Het kamerkoor zal na het concert van zondag 6 april niet stilzitten.

Direct na het concert stort het koor zich op de Italiaanse gedichtencyclus 'Sestina' van Claudio Monteverdi (1567-1643). Deze gedichtencyclus is op muziek gezet voor vijfstemmig koor. Het betreft oude, romantische polyfone muziek vol emoties. De melodie en de samenklanken zijn hartverscheurend mooi, een muzikaal hoogtepunt van de barok. Het project gaat woensdag 9 april om 18.30 uur van start. Wie mee wil zingen, kan zich inschrijven via www.artex-texel.nl. Op 25 juni vindt een presentatie plaats.


Uitvoering DEK

In dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn vindt vrijdag 11 april een concert plaats van muziekvereniging DEK.

Onder de titel 'A night like this' brengt de vereniging klassiekers uit de jaren vijftig en zestig. De Waldhoorn wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot nachtclub voor dames in avondtoilet en heren in pak. Het concert staat onder leiding van dirigent Wendy Prins en begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt €7,50.