'Iedereen ervan doordrongen dat er een goed college moet komen'

'Een prima gesprek. Iedereen is er van doordrongen dat er een goed college moet komen.' Dat zegt informateur Jos Timmer over het onderhoud vrijdag tussen verkiezingswinnaar Texels Belang, PvdA en de VVD. Het vervolggesprek is komende vrijdag.

De drie partijen, die elk met drie zetels in de nieuwe raad zitten, legden vrijdag in een eerste verkennend gesprek hun visie op tafel voor de komende vier jaar. 'Daar moet verder over gesproken worden', meldt Timmer, die als woordvoerder inhoudelijk niet verder in details treedt. 'We zetten allemaal in op de meest voor de hand liggende coalitie. Iedereen wil er voor gaan', doelt hij op een college waarin de drie grootste partijen zijn vertegenwoordigd. Het gevoel dat hij aan het gesprek heeft overhouden omschrijft Timmer met Texels gevoel voor understatement als 'niet verkeerd'. Aan tafel verschenen van Texels Belang en de VVD de besturen en de fracties en van de PvdA het bestuur. Te zijner tijd zal ook de fractie aanschuiven. De vraag aan Timmer is hoe hij het verdere verloop ziet. 'We gaan eerst kijken wat er leeft binnen de verschillende partijen en afgesproken is dat partijen hun wensen op tafel zullen leggen. Daarna gaan we kijken hoe we dat in kunnen passen, ook binnen de organisatie van de gemeente.' Timmer houdt de burgemeester nauwgezet op de hoogte van de besprekingen, maar voorlopig neemt mevrouw Giskes zelf nog niet plaats achter de onderhandelingstafel. Timmer: 'Het is aan de politiek om de lijnen uit te zetten. In een later stadium vragen we de burgemeester en de organisatie er bij, ook om kennis aan te leveren en zaken in te vullen die wij niet direct paraat te hebben.'

Voor het gesprek van komende vrijdag tussen de drie partijen staan de eerste drie onderdelen uit de programmabegroting op de agenda. Het betreft Algemeen Bestuur, Verkeer, Vervoer en Water en Economie.