Duel tijdens de wedstrijd Willem II tegen FC Groningen voor jeugd onder 14 jaar.
Duel tijdens de wedstrijd Willem II tegen FC Groningen voor jeugd onder 14 jaar. Foto: Gerard Timmerman

Ajax wint toernooi Texel'94/Krim

'Toernooien zoals dit zijn voor ons de krenten in de pap.' Dat zei Rob Hendrix, voetbaltrainer van de jeugd van Willem II, één van de teams die vrijdag, zaterdag en zondag op Texel waren voor het Texel'94/Krim toernooi voor spelers onder de veertien jaar.

Jeugdteams van vijf clubs uit de Eredivisie waren op Texel. Naast Willem II ook Ajax, Feyenoord, AZ en FC Groningen. Waar winters weer vorig jaar dwong tot een binnenprogramma, scheen de zon zaterdag en zondag volop en was het voor spelers en publiek goed toeven op het terrein van Texel'94. Nu liepen ze nog rond als jongens, over enkele jaren staan ze misschien wel in Oranje. Niet denkbeeldig, Edwin Petersen, coach van Oranje onder de vijftien, stond langs de zijlijn om de prestaties te bekijken. 19 van de 23 spelers uit zijn selectie deden mee aan het toernooi. De nationale kweekvijver trok ook de aandacht van meerdere scouts die waren gekomen.

Het toernooi trok ook flink wat 'gewoon' publiek. Ze zagen talentvolle voetballers over het veld gaan. Jongens die de bal snel rond lieten gaan, razendsnel over het veld gingen, van spelinzicht getuigden en zich verbaal opmerkelijk rustig hielden. Grensrechters waren er niet, de scheidsrechter moest zelf beoordelen of het al dan niet buitenspel was. Waar toeschouwers vanaf de zijlijn er zo hun eigen constateringen op nahielden, accepteerden spelers de beslissingen, ook al waren ze het daar niet mee eens. Als ze die instelling ook in hun verdere carrière behouden, dan wacht het betaald voetbal, dat een voorbeeldrol vervult, een cultuurverandering. Willem II-trainer Hendrix liet zich positief uit over de prestatie van zijn team. Winst tegen Groningen, maar Feyenoord en Ajax waren een maatje te groot. De laatste wedstrijd bracht de beslissing in het voordeel van de Amsterdammers. De ploeg van Texel'94, die het opnam tegen 's lands meest getalenteerde jongens die vier tot vijf keer in de week trainen. Tegen AZ behaalden de pupillen van Ralph Koning zowaar een gelijkspel. Hendrix was zeer te spreken over de organisatie. 'Perfect, ook de manier waarop we op De Krim (de sponsor waar teams, begeleiders en ouders verbleven) worden verzorgd. We spelen vaker toernooien, maar dit is echt perfect.'