VVV-directeur Wouter de Waal.
VVV-directeur Wouter de Waal. Foto: VVV

'Grootser en meeslepender'

'Grootser en meeslepender, met Texel als decor'. Dat is visie die Wouter de Waal, directeur van de VVV, tegenover interviewer Agnès van Schaijk geeft in de aanzet naar een nieuwe gemeentelijke cultuurnota.

De gemeentelijke cultuurnota 'Stroomlijnen' is aan herziening toe. Hierop vooruitlopend geven vijftien betrokkenen hun visie op wat zij als het belang van de eilandelijke cultuur zien en waar nog verbeteringen mogelijk zijn. Eén van hen is Wouter de Waal.

'Texel heeft door kunstenaars als Thijsse en Wolkers een erfenis gekregen die een stevige stempel op de beeldvorming over het eiland gedrukt heeft. Dat kan inspirerend zijn om mee door te gaan. Voorwaarde is wel dat je een keuze maakt: waar gaan we als eiland voor en willen we de beste in zijn? We hebben sport, culinair, natuur. Als je cultureel iets wilt, moet je het grootser en meeslepender doen. Maak gebruik van je kracht, je decor. Dat zou je als samenleving dus kunnen faciliteren. Niet dat onze ambitie nu laag is, maar ik zou daar best hoger op willen inzetten. Dan ben je meteen manifester als eiland en creëer je een nieuwe achterban of breid je je doelgroep uit. Maak dan een keus voor het beste: wij willen de beste violisten, landschapsschilders, auteurs hier welkom heten. Mensen moeten van hun stoel vallen van wat wij hier doen. De beste 100 strandschilderijen ter wereld hier naar toe weten te halen, of een vooruitgeschoven post of dépendance van het Van Goghmuseum of de Kunsthal worden. Voorwaarde is dat je podia, je expositieruimtes, je conservering en de verzekeringen goed moeten zijn. Ook daar gaan we voor het beste, en die kennis kun je invliegen. Maar je kunt ook een bestaand Texels initiatief met potentie uitbouwen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Jazz on the Waves, waar dan in een landschappelijke setting (the waves) een topartiest optreedt. En we hebben het al eens gepresteerd: de beste accordeonist heeft op de haven tussen visnetten staan spelen, en we waren er stuk voor stuk door geroerd (en hijzelf door de ongebruikelijke setting ook). Onze toeristen zijn voor het merendeel hoger opgeleid. En natuurliefhebbers zijn doorgaans ook cultuurliefhebbers. Om nog meer mensen te bereiken kan de economische spin-off van cultuur dus heel belangrijk zijn. De gemeente kan daar aan bijdragen door te onderzoeken hoe we het voor (deze) toeristen aantrekkelijker kunnen maken, maar ook voor de artiesten die we willen trekken. Dat is de start. Voor de realisatie is al veel kennis en kunde op het eiland beschikbaar... Maar maak zelf dat begin. En voer daarbij een gezamenlijk PR-beleid. Er kan hier in samenwerking veel, we kennen elkaar en hebben de energie om zaken samen op te pakken'.