Het Koninklijk Texels Fanfarecorps onder leiding van dirigente Wendy Prins.
Het Koninklijk Texels Fanfarecorps onder leiding van dirigente Wendy Prins. Foto: Gerard Timmerman

Koud voorjaarsconcert

Bij de keuze van het Koninklijk Texels Fanfarecorpsom het stuk Antarctica te spelen op het voorjaarsconcert, konden de muzikanten niet vermoeden hoe toepasselijk dat zou zijn. De verwarming in de Koninghal deed het niet, het publiek zat met de jassen aan.

Natuurlijk was het geen 89 graden onder nul, de koudste temperatuur die ooit is gemeten op de Zuidpool, maar aangenaam was het evenmin. De muzikanten kregen koude voeten en de toeschouwers vluchtten na een koele zit van een paar uur snel naar de warme kachel thuis. Waarom de gemeente de verwarming uit had staan, is niet bekend, maar zeker is wel dat het laatste woord er niet over gezegd zal zijn.

Zo zie je maar weer, hoe hard je ook repeteert, sommige dingen heb je niet in de hand. KTF had heel wat avondjes geoefend op deze muzikale rondreis over de wereld waarop allerlei delen uit de wereld werden aangedaan. Met als klinkende ouverture 'Glück Auf', een vrolijke mijnwerkersmars van Duitse oorsprong. Niet alleen een reis over de wereld, ook door de tijd. Met 'The Golden Age' bracht KTF en eerbetoon aan de Gouden Eeuw.

De Tachtigjarige Oorlog werd bespeeld, het eind van de Spaanse overheersing, Rembrandts Nachtwacht en Michiel de Ruyter. En van daaruit naar de Schotse Hooglanden. Aan 'Suite from Hymn of the Highlands' had het orkest, met solo's van Carla Bakker en Inger de Vries, best een hele kluif. Daarbij moet dan wel worden bedacht dat het origineel bestaat uit zeven delen en is geschreven voor een brassband en waarvan de geschikte delen zijn bewerkt voor het fanfare. Veel meer op het lijf geschreven van KTF was 'Viva la France', waarin de sfeer van 'du pain, du vin et…' werd opgeroepen. Een potpourri waarin het bekende 'Champs Elysees, 'Non, je ne regrette rien' en andere klassiekers voorbij kwamen. Gebracht met veel gevoel en charme, dermate aanstekelijk dat het aan het eind van het concert nog eens dunnetjes werd overgedaan. Met 'Arromanches' ging de reis verder en werd een eerbetoon gebracht aan de landing van de geallieerden in Normandië. Filmmuziek, uit Rainman, Twister, Thelma en Louise, Pirates of The Caribean en Lion King viel te herkennen in 'Hummel gets the rockets' om vervolgens met 'Antarctica' over te steken naar de Zuidpool. 'Zo koud is het hier nu ook weer niet', reageerde spreekstalmeester Robin van Sambeek met een kwinkslag naar de lage temperatuur in de zaal. In 'La Cucina Italiana' kwamen allerlei Italiaanse gerechten voorbij en de 'Mountain March' was één van de 120 composities van Wim Laseroms. Om te eindigen in Ierland met 'Les Lacs du Connemara'. Voorzitter Wim van Sambeek stond even stil bij het 50-jarig muziekjubileum van Dick Bousma, die de zaal ook nu liet genieten van zijn trompet.