Archiefbeeld van het zeepkistrijden op Oosterend Present.
Archiefbeeld van het zeepkistrijden op Oosterend Present. Foto: Gerard Timmerman

Zeepkistrace bij oude crossterrein

Nabij het voormalige autocrossterrein aan de Genteweg bij Oosterend wordt zaterdag 14 juni de Open Zeepkistrace gehouden. De opzet is voortgekomen uit het zeskampspel van Oosterend Present (OP). De inschrijving is geopend.

Zeepkistrijden is een oude Texelse traditie waarbij voorheen vanaf de Hogeberg werd gereden. Die wordt nu in een nieuw jasje gegoten. De organisatie is in handen van Oosterenders die betrokken waren bij OP. Toen is er een helling gebouwd waarbij de straten over een rijbaan naar een waterbak reden. De deelnemers kwamen met de meest bijzondere zeepkisten aanzetten, waar veel werk aan was besteed. Ook de organisatie had zichtbaar veel inzet getoond. Toen was slechts één rit mogelijk was, des te leuker is het als de rijdende bouwsels nu alsnog aan de start kunnen verschijnen.

De zeskamp voltrekt zich grotendeels op de openbare weg. Er worden drie verschillende manches gereden, de winnaar mag zich winnaar van de Open Zeepkistrace noemen. De eerste manche is een remproef met alternatieve remmen, bij de volgende telt de langste afstand race en voor de laatste manche wordt een behendigheidsparcours afgelegd. De zeepkisten zijn gestuurd, met een spoorbreedte (hart op hart band) van 75 cm, de maximale lengte is twee meter.

Er wordt gereden met minimaal twee personen, er is geen maximum. En er dient een alternatieve remmethode te zijn. De minimum leeftijd is 12 jaar en iedere deelnemer dient een integraalhelm te dragen tijdens de afdaling. Ook wordt een originaliteitsprijs uitgereikt aan de meest mooie (technisch en/of versierd) zeepkist. De punten tellen niet mee voor het overall eindklassement. Inschrijven kan via email jcadrijver@hotmail.com. Hier hier kan men ook terecht voor vragen. Nadere informatie volgt.

Inschrijven kan tot 1 juni, in verband met de planning voor de dag. De inschrijfkosten zijn €10 per zeepkist. Er kunnen per eigenaar meerdere zeepkisten meedoen. De puntentelling wordt per kist opgeteld worden, niet per deelnemer. De race begint om 13.00 uur en duurt, afhankelijk van het aantal deelnemers, tot circa 19.00 uur. Het is de bedoeling dat het een terugkerend evenement wordt.