Het kunstwerk 'Uit zee opgerezen' dat sinds kort op De Hors staat.
Het kunstwerk 'Uit zee opgerezen' dat sinds kort op De Hors staat. Foto: Gerard Timmerman

De Hors als decor voor kunstwerk

De Hors is sinds kort het decor van kunst. Het werk 'Uit zee opgerezen' is drieƫneenhalve meter hoog en gemaakt door Francien Visser uit Haarlem.

Het kunstwerk symboliseert het ontstaan van Texel: uit zee opgerezen, met zeven pannenkoeken als hoogste punt en door wind en erosie verder gevormd. 'Zelf zie ik ook een parallel met de Texelaar, die met de rug gekromd naar de wind, stevig op zijn benen staat en altijd kijkt naar kansen en mogelijkheden in de toekomst.' Eigenlijk mogen er geen kunstwerken op het strand worden geplaatst, omdat het gebied onderdeel is van de Texelse kustverdediging. Omdat het hier een gebied betreft waar Rijkswaterstaat dynamisch kustbeheer toepast, waar de natuur z'n gang mag gaan, levert het geen gevaar op voor de kustverdediging.

Het kunstwerk is gemaakt van het hout van meerpalen, duurzaam en passend in het landschap. Francien heeft altijd een band met Texel behouden en houdt vooral erg van De Hors, waar het landschap nog steeds zichtbaar verandert en vervormd wordt door de elementen. 'Het kunstwerk is onderdeel van de dynamiek', vertelt Francien.