Werkgelegenheid telt mee bij aanbesteding

In de beoordelingscriteria voor de aanbesteding van sociale woningbouw neemt Woontij 'Texelse werkgelegenheid' op als criterium. Dat is één van de uitgangspunten in de visie 'De Woningmarkt werkt' van Woontij en Duin Bouw.

Innovatie is nodig, stellen Woontij en Duin Bouw in hun visie. Ze leggen de nadruk op efficiency, flexibiliteit, duurzaamheid, aanpasbaarheid, kostenbeheersing en capaciteitsbezetting in bouw en beheer. Maar bovenal is samenwerking nodig, een Texels woonakkoord, om de gewenste beweging in de woningmarkt te krijgen. Eén van de verbeterpunten die in de nota worden genoemd zijn dat Duin Bouw de kopers van een huis van Woontij een pakket biedt om hun woning duurzaam en/of levensloopbestendig te verbouwen. Deze verbouwingen kunnen door Duin en/of door zelfwerkzaamheid worden gerealiseerd.

Woontij en Duin Bouw realiseren samen een toekomstbestendige woning in het project 'Het slimste huis van Texel'. In de uitgangspunten verder: Om de doorstroming te bevorderen stimuleert Woontij ouderen te verhuizen naar een seniorenwoning. Als inhaalslag en antwoord op de toegenomen vraag naar sociale huurwoningen worden tot 2020 in opdracht van Woontij 100 extra sociale huurwoningen op Texel gerealiseerd. Streven is om de nieuwbouwwoningen energie-neutraal te realiseren. Duin Bouw wordt in de gelegenheid gesteld om sociale huurwoningen te bouwen, bij voorkeur in bouwteamverband of eventueel in een meervoudige onderhandse (design & build) aanbesteding. Jaarlijks worden enkele tientallen nieuwe huizen gebouwd. Afhankelijk van de vraag in de (sociale) huursector of vrije sector gerealiseerd, waarbij particulieren de mogelijkheid moeten krijgen een eigen woning te bouwen op een kavel. Woontij richt zich uitsluitend op de sociale huursector, de bouw van vrije sectorwoningen wordt overgelaten aan particulieren en/of commerciële partijen. De participanten bieden jaarlijks aan tenminste tien leerlingen een werkplek voor een praktijkopleiding in de bouw. Door de participanten wordt een ontwikkel- en bouwplanning vastgesteld, zodat jaarlijks het gewenste quotum (en samenstelling daarvan) wordt gerealiseerd in een continue bouwstroom.

De gemeente reserveert voor realisatie van de lokale woonbehoefte bouwgrond en draagt zorg voor tijdige vaststelling van bestemmingsplannen en afgifte van omgevingsvergunningen.