Texelse Rekenkamer

sluit aan bij Wadden

Texel sluit zich aan bij een gezamenlijke Rekenkamercommissie die Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog aan het oprichten zijn.

Dat heeft een meerderheid in de gemeenteraad gisteravond besloten. De rekenkamercommissie is een commissie die voor de gemeenteraad onderzoekt en controleert op welke wijze besluiten in de praktijk zijn uitgepakt. Texel heeft sinds 2001 zo'n commissie.

Volgens het college was het verstandig om eens naar de toekomst van de commissie te kijken, omdat de komende tijd drie van de vier leden gaan stoppen. Daarnaast kon het volgens het college ook geen kwaad eens na te denken over een rekenkamercommissie in een groter geheel, omdat de regionale samenwerking tussen Texel en anderen (Noordkop en Wadden) toeneemt.

Texels Belang, Texel 2010, VVD en Sterk Texel (de nieuwe naam van Lijst 8) gaven de voorkeur aan aansluiting bij de rekenkamercommissie in oprichting van de Waddeneilanden. De vier partijen hebben samen negen van de vijftien raadszetels. Peter van Sijp (VVD) noemde aansluiting een goed signaal voor de samenwerking tussen de Waddeneilanden die sinds dit jaar volledig hersteld is.

D66, GroenLinks, PvdA en CDA (samen zes zetels) hadden liever gezien dat de huidige Rekenkamercommissie op de oude voet was verder gegaan met nieuwe leden. De commissie had dan wel geregeld contact moeten hebben met de andere Rekenkamercommissies in de regio (Wadden en de andere Noordkopgemeenten) om te zien bij welke onderzoeken ze samen zouden kunnen optrekken. Er is ook nog een tijdje sprake geweest van de vorming van een gezamenlijke Rekenkamer voor de Noordkop, maar dat ligt stil waardoor die variant niet echt aan de orde was.

De raad besloot verder €20.000,- beschikbaar te stellen voor eigen onderzoek op Texel. Mocht dat geld niet worden gebruikt, dan gaat het terug naar de algemene middelen.


Commissieleden

Burgemeester Francine Giskes heeft gisteravond tijdens de raadsvergadering liefst 28 commissieleden benoemd.

Zij kunnen daardoor namens hun partijen deelnemen aan de commissievergaderingen. De groep legde de eed dan wel de gelofte af. Bij Texels Belang werden Veronne Koot, William Witte, Ingrid Hennink, Jos Timmer en Roelie Bakker benoemd. VVD heeft Nick Ran, Ireen Visser, Ewout van der Star, Ans Steenvoorden en Albert Huisman naar voren geschoven.

PvdA kent in Nils Lely, Henk Dielemans, Yolanda Legierse, Herman Ridderinkhof en Milena Hilstra nieuwe commissieleden. Voor Texel 2010 zijn het Aad van Gils en Didy Boerhorst. D66: Petra Schut, Frans Visman, Nico Waerts en Henk van Atteveldt. CDA: Arjan Witte en Ewald Witte. GroenLinks: Peter van Vught en Henny Festen en voor Sterk Texel werden Cees Hoogerheide, Selma Ubels en Jan Brouwer als commissielid benoemd.