Ecomare opent

Walviszaal

Burgemeester en strandvonder Francine Giskes heeft vanmiddag de nieuwe Walviszaal in Ecomare geopend. Vanaf morgen is de tentoonstelling toegankelijk voor publiek.

In de Walviszaal loopt de bezoeker tussen de walvisskeletten. Te zien is het skelet van een bultrug. Dit negen meter lange gevaarte wordt geflankeerd door dat van een nog grotere potvis en een orka. De kleinere skeletten zijn van dolfijnen en bruinvissen. Allemaal dieren die ooit op of rond Texel zijn aangespoeld.

Naast skeletten zijn in de Walviszaal modellen, filmpjes, foto's en schilderijen te zien. Kinderen kunnen zich vermaken met leerzame walvisspelletjes op de computers. De expositie geeft een goed beeld van het uiterlijk, formaat en levenswijze van de walvissen die in de Noordzee kunnen voorkomen.

De evolutiewand toont hoe de moderne walvis is ontstaan: uit een voorouder met pootjes. In de darmen van de potvis werd bij de sectie 83 kilo ambergris gevonden, een unieke hoeveelheid van dit kostbare materiaal dat wordt gebruikt in de parfumindustrie. Dankzij de opbrengst van de verkoop van deze uitzonderlijke vondst heeft Ecomare de bouw en inrichting van de nieuwe tentoonstellingszaal kunnen realiseren.