kort nieuws

'Piraten op zee' nieuw in Kaap Skil

Kaap Skil in Oudeschild opent maandag 28 april de expositie Piraten op zee', waarin kinderen oog in oog staan met de grootste piraten uit de geschiedenis en spelenderwijs ontdekken welke schatten er gestolen werden. Ook wordt bekend gemaakt wat de piraten deden als ze niet aan het roven en plunderen waren; wat aten ze bijvoorbeeld? Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt maandag van 13.00 tot 16.00 uur een piratenfeest gehouden. Kinderen die als piraat gekleed zijn, mogen gratis naar binnen. Het museum is open van 12.00 tot 17.00 uur.


Kaap Skil in de race voor Micheletti-prijs

Kaap Skil is genomineerd voor de Luigi Micheletti Award, de Europese prijs voor musea die zich bezig houden met geschiedenis, industrie of wetenschap.

De genomineerde musea worden vooral beoordeeld op de manier waarop zij bezoekers een attractive, inspirerende en verrassende ervaring meegeven. Dat betekent dat niet alleen wordt gekeken naar de expositie, maar ook naar de uitstraling van het museum, het gebouw, de ontvangst en de sfeer. De jury bezocht het museum in januari, de prijsuitreiking vindt zaterdag 26 april plaats in Glasgow. Daaraan voorafgaand, op vrijdag 25 april, mogen de genomineerde musea zich kort en snel presenteren aan de aanwezigen. Voor Kaap Skil wordt de presentatie verzorgd door locatiemanager Corina Hordijk en hoofd presentatie Maarten Roeper. Naast Kaap Skil is Museum Boerhaave uit Leiden de enige Nederlandse vertegenwoordiging. De prijs werd vorig jaar gewonnen door het Military History Museum uit Dresden.

Kofferbakmarkt had last van stenig terrein

De eerste kofferbakmarkt die maandag in Den Burg werd gehouden, bood plaats aan ruim tachtig deelnemers.

De markt werd voor het eerst gehouden op het parkeerterrein bij de De Koninghal, omdat er door de bouw van nieuwe bungalows geen ruimte meer was op het terrein bij Calluna. Het weer werkte ditmaal niet erg mee, waardoor het voor de organisatie lastig is in te schatten of de nieuwe locatie een succes belooft. Een probleem was de grove verharding van het parkeerterrein, waardoor moeders met wandelwagens en mensen met een rolstoel of rollator zich lastig over de markt konden bewegen. De volgende kofferbakmarkt wordt gehouden op donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag).


Hartstichting

De collecte van de Hartstichting, die dit jaar voor de 50ste keer werd gehouden, heeft op het eiland €3283,16 opgebracht. Dat is minder dan vorig jaar, toen €3568,55 werd opgehaald. De Hartstichting zet zich in voor onderzoek naar en de bestrijding van hart- en vaatziekten. Wie een collectant heeft gemist, kan online een gift overmaken via www.hartstichting.nl. Ook kan een SMS'je gestuurd worden naar 4333. Dan wordt eenmalig een gift van €1,50 overgemaakt.


Bijeenkomst CRPS

De patiëntenvereniging CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom) houdt op woensdag 21 mei in het Gemini Ziekenhuis een inloopochtend over Posttraumatische Dystrofie. De bijeenkomst duurt van 10.00 tot 12.00 uur, aanmelden is niet nodig.