Tijdens de laatste Koninginnedag werd vorig jaar in het park in Den Burg naar de inhuldiging van de koning gekeken.
Tijdens de laatste Koninginnedag werd vorig jaar in het park in Den Burg naar de inhuldiging van de koning gekeken. Foto: Jeroen van Hattum

Koningsdag belooft groot feest te worden

Op het hele eiland wordt zaterdag Koningsdag gevierd. Hieronder een overzicht van activiteiten in de verschillende dorpen. Foto's van Koningsdag kunnen tot maandag gestuurd worden naar redactie@texelsecourant.nl.

In het centrum van Den Burg wordt de hele dag markt gehouden. Naast particulieren zijn hier verenigingen en organisaties te vinden. Zo verkoopt de Atletiekvereniging tomatenplanten en zelfgemaakt gebak. Ook houdt AVT een tombola, waarin onder meer een startbewijs voor de Texel Halve Marathon is te winnen, die al vanaf 1 februari volgeboekt is. De Kontaktgroep Zuid Afrika staat met een kraam voor De Poort aan de Elemert. Zij serveren koffie en thee met gebak en lunchgerechten, planten en boeken. Dit alles om een bijdrage te leveren aan projecten in Sovenga. Kees en Truus Zoetelief verkopen zelfgemaakte sokken, mutsen, sjaals en wanten ten bate van KiKa. Om 13.00 uur begint de Koningsparkty in het park, met muziek van DJ King Richard, Tribute en Fun4Cover. Van 14.00 tot 16.00 uur zingt Kees Klaassen op de Stenenplaats. Op de Groeneplaats beginnen om 15.00 uur de kinderspelen, met onder meer panna, koekhappen en spijkerbroekhangen. Om 15.00 uur begint om de Koningsloop voor KiKa. Jug Bros speelt bij de Kastanjeboom en vanaf 21.00 uur is er muziek in De Zwaan, De Slock en Mans.

Oosterend

In Oosterend begint de dag met een feestelijke optocht met versierde fietsen, vooraf gegaan door Excelsior. Deze vertrekt om 10.15 uur vanaf De Bijenkorf in de Mulderstraat. Om 10.30 uur beginnen op het veld van de muzieknis aan de Oranjestraat de spelletjes voor de jeugd van groepen 1 tot en met 8. Om 12.30 uur begint het penaltyschieten, om 13.30 uur de zeskamp voor de jeugd van de OSG en volwassenen. Langs de rand van het veld wordt de hele dag vlooienmarkt gehouden.

De Cocksdorp

In de Kikkertstraat in De Cocksdorp wordt van 13.00 tot 17.30 uur een vrijmarkt gehouden, met kramen en kleedjes. Er zijn verschillende spellen, een springkussen, wat activiteiten, zoals vogelhuisjes schilderen, cupcakejes maken en er wordt een puzzeltocht gehouden waarmee een prijs gewonnen kan worden.

De Koog

Voorafgegaan door de drumband gaat in De Koog om 13.00 uur een optocht met versierde fietsen van start. Die heeft als thema 'Oranje jutvondsten' en vertrekt vanaf dorpshuis De Hof. De optocht voert langs alle attracties en eindigt op het Dorpsplein, waar om 14.00 uur diverse sport- en spelactiviteiten van start gaan. De organisatie heeft geprobeerd uitdagende activiteiten aan te bieden voor jong en oud. Deelnemers van 6 tot en met 15 jaar kunnen deelnemen aan een kussengevecht, een stormbaan, een bungeerun, een reuzendartboard en het spijkerbroekhangen. Voor oudere deelnemers wordt een bubblevoetbaltoernooi gehouden. Aanmelden hiervoor is niet noodzakelijk, maar wordt wel aangeraden, want 'vol is vol'. Aanmelden kan via e-mailaders info@teambuildingtexel.nl. In café De Jutter wordt de muziek verzorgd door Sylvia Corpier en vanaf ongeveer 15.00 uur speelt Gone to the beach op het terras van No Nonsens. Ook worden er optredens verzorgd door leerlingen van Roxi Jaspers.