De Staart kan toch open blijven.
De Staart kan toch open blijven. Foto: Jeroen van Hattum

'Staart kan aangepast open blijven'

De Staart kan in aangepaste vorm openblijven. Dat heeft de stuurgroep die zich met de herinrichting van Waalenburg bezighoudt besloten.

Volgens gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland, voorzitter van de stuurgroep, heeft De Staart een belangrijke functie op het eiland en biedt de weg 'goede mogelijkheden om het natuurgebied straks te beleven'.

Volgens de stuurgroep is het de bedoeling dat De Staart op een andere manier wordt ingericht, zodat Texelaars, toeristen en bedrijven de weg kunnen blijven gebruiken en de natuur geen ernstige schade hoeft te leiden.

De stuurgroep wil met onder meer pachters en betrokkenen bekijken hoe De Staart zo slim mogelijk kan worden aangepast. De stuurgroep zelf bestaat uit provincie, gemeente, LTO Noord, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en agrarische natuur- en landschapsvereniging De Lieuw.

Bedoeling is dat de weg toegankelijker wordt gemaakt voor fietsers en wandelaars en dat de maximum snelheid flink omlaag gaat. Die is nu tachtig kilometer per uur. Voor fietsers zijn er twee stroken aan de zijkanten van de weg. Volgens de stuurgroep moet de snelheid omlaag omdat De Staart nu in een natuurgebied ligt en uit oogpunt van recreatie en verkeersveiligheid.

Een woordvoerder van de provincie laat desgevraagd weten dat ook met gemotoriseerd vervoer rekening wordt gehouden. 'Landbouwverkeer en hulpverleningsdiensten moet bijvoorbeeld ook gebruik van de weg kunnen maken.'

Aanpassing van De Staart is onderdeel van het herinrichtingsplan dat de stuurgroep voor Waalenburg aan het maken is. Daarvoor worden momenteel met twee klankbordgroepen verschillende varianten doorgenomen. Bedoeling is dat er rond de zomer een conceptplan ligt en dat dat in het najaar aan de omgeving wordt toegelicht.

Belanghebbenden kunnen dan nog laatste suggesties en ideeën inbrengen, waarna vervolgens de stuurgroep uiteindelijk besluiten neemt over het plan dat wordt uitgevoerd.