En Passant wint en promoveert

In een zeer eenzijdige match tegen Schaakmat uit Zuid-Scharwoude slaagde schaakclub En Passant er zaterdagmiddag in hotel Den Burg in de verwachte promotie naar de eerste klasse van de Noord-Hollandse schaakbond te veroveren. De eindstand was 7-1 voor En Passant.

En Passant trad met een sterk achttal aan tegen degradatiekandidaat Schaakmat, dat geen kans zag van de slotwedstrijd een spannende confrontatie te maken. Dick van Barneveld boekte de eerste zege al na anderhalf uur ten koste van Frans Scholtes, die zwaar materiaalverlies moest incasseren. Niet veel later werd André van Etten verslagen door Jaap de Wijk. Reeds in de vroege opening veroverde De Wijk twee pionnen, waarvan hij er één teruggaf om een comfortabel eindspel te bereiken, dat hij moeiteloos naar winst schoof. Jaap Dros kwam snel tot een krachtige aanval tegen de koning van Edwin Groeneveld, die trachtte het gevaar af te wenden door een paard tegen twee pionnen te geven. Vervolgens ging Groeneveld in een slecht staand eindspel ten onder. Mohamed Al Rawy bleef steken op een puntendeling, toen hij een pionwinst van zijn tegenstander André Beemsterboer overzag. Er resteerde een toreneindspel dat potremise was. Thomas Richter bood toen in gunstige stand tegenstander Joost Goedbloed remise aan, die dat onmiddellijk accepteerde. Daarmee bereikte En Passant de nodige vier punten en was de promotie een feit. Joop Rommets maakte met een elegante combinatie een eind aan het verzet van Aad van Kleef, die met een kwaliteit minder al tegen de bierkaai vocht. De Siciliaanse partij tussen Arjen van Verseveld en Gerard van Es ging aanvankelijk gelijk op, maar tenslotte kreeg Van Es grip op de witte positie en bereikte een winnend materieel overwicht. Chris Brinkhuis had in het middenspel een kwaliteit moeten inleveren tegen Gert Both en vocht voor wat hij waard was, maar dergelijke technische winstvoeringen zijn een kolfje naar de hand van Both. Met zes overwinningen en twee remises bleven alle Texelaars ongeslagen. Het volgend seizoen zal En Passant het in de eerste klasse zeker een stuk lastiger krijgen, maar als het team in tact blijft, hoeft het niet onder te doen voor de tegenstanders.


Training ATB

Wielersport Texel verzorgt op 7, 14 en 21 mei trainingen op mountainbike, speciaal bedoeld voor beginnende ATB'ers of fietsers die het mountainbiken weer willen oppakken. De training begint om 19.30 uur, deelname kost €10,-. Voor informatie, wstexel.nl.