De deelnemers aan de elfde Knippenberg Memorial rond het graf van Jan Knippenberg.
De deelnemers aan de elfde Knippenberg Memorial rond het graf van Jan Knippenberg. Foto: Jeroen van Hattum

Nachtje doorhalen en rennen langs de kust

Nog vol energie arriveerden de meesten leerlingen en oud-leerlingen van de OSG in Den Burg zaterdagmiddag op Texel. Een nachtje doorhalen en kilometers rennen over het strand was hen niet direct aan te zien.

Negen leerlingen en tien oud-leerlingen van de scholengemeenschap deden mee aan de elfde editie van de tweejaarlijkse Jan Knippenberg Memorial. Verdeeld over twee groepen startten ze vrijdagnacht om 0.00 uur in Hoek van Holland om vervolgens in estafettevorm 125 kilometer achter elkaar langs de kust naar Den Helder te rennen.

Er was voor het eerst een team van oud-leerlingen. Zij hadden ook allemaal als leerlingen aan eerdere edities meegedaan en wilden graag nog een keer van de partij zijn. Volgens Maikel van der Gracht, die meeliep bij de oud-leerlingen, was het onderweg allemaal goed te doen. 'We hadden wel tegenwind en één regenbui, maar het strand was hard, dus daar kon je goed lopen.'

In IJmuiden moest Van der Gracht het midden in de nacht een tijdje zonder volgauto doen (er stond een onwillige slagboom in de weg), maar dat loste hij op met een zaklamp in de ene hand en een mobiele telefoon in de andere hand. 'Daar zat navigatie op, dus zo ben ik een paar kilometer door IJmuiden gerend, totdat ik de auto weer zag.'

André van der Vliet en Piet Postma zorgden er met schijnwerpers op de auto's voor dat de leerlingen licht op het strand hadden. Gemiddeld om de paar kilometer wisselden de lopers elkaar af. Er reden eveneens busjes mee om beide ploegen te begeleiden.

De 12-jarige Milou de Ruyter, één van de jongste deelnemers, vertelde trots onderweg een vos te hebben gezien. Hoewel niet geslapen, stond ze er monter bij na aankomst bij de OSG. 'Ik voel me ook nog fit. Als het kan, doe ik over twee jaar graag weer mee.' Mels Buijsman liet weten al '28 uur achter elkaar wakker te zijn'. Ook bij hem na aankomst weinig tekenen van vermoeidheid, al leek het hem verstandig thuis zijn rust te pakken.

Beide teams arriveerden tegen het einde van de ochtend in Den Helder. Aanvankelijk liepen de leerlingen en oud-leerlingen gelijk op, maar halverwege kwam er competitie. De oud-leerlingen arriveerden om 10.57 uur in Den Helder en de leerlingen waren er twintig minuten later. Hanna Knippenberg, de weduwe van de in 1995 overleden Jan Knippenberg, overhandigde de deelnemers medailles.

Op Texel ging de groep naar het graf van Knippenberg op de begraafplaats aan de Zuidhaffel. Knippenberg, docent op de OSG, gold als een pionier in Nederland op het gebied van ultralopen. Oud-rector Henk de Vries en Piet Postma haalden bij het graf herinneringen aan hem op. Het maakte indruk op de deelnemers. Het laatste stukje naar school werd gezamenlijk gelopen. Het team van leerlingen bestond uit Milou de Ruyter, Corneel Roeper, Mels Buijsman, Sil van Heerwaarden, Justus Dijker, Hessel Arensman, Jelle van der Duim, Cor Bijpost, Joshua van der Voort en Mathijs Duin. De oud-leerlingen waren Lucie Veeger, Maikel van der Gracht, Martijn van Haren, Eva van Haren, Anna van der Duim, Marit Zijm, Timon van der Werff, Jimmy Krugers en David van Logchem. Jeroen Plag, Henk de Vries, Jan Zijm, Piet Monster, André van der Vliet, Erwin van der Linde, Paul van Heerwaarden, Jeanet van Heerwaarden, Piet Postma en Robbert Jan Postma waren begeleiders.