Veel belangstelling voor de getoonde visserstruien.
Veel belangstelling voor de getoonde visserstruien. Foto: Jeroen van Hattum

Show visserstruien in Kaap Skil

Circa zestig visserstruien kwamen zondagmiddag in een kort tijdsbestek voorbij tijdens een modeshow in Kaap Skil in Oudeschild.

Het museum sloot daarmee een expositie af die de afgelopen maanden werd gehouden. Het ging om truien, gemaakt van wol, die vissers tussen circa 1880 en 1950 aan boord als werkkleding en bovengoed droegen. Stella Ruhe deed er onderzoek naar en achterhaalde mede aan de hand van foto's zestig truien uit veertig vissersplaatsen langs de Noordzee, Waddenzee en voormalige Zuiderzee.

Zeven Texelaars kwamen herhaaldelijk op een catwalk in het midden van het museum voorbij om truien te tonen, terwijl Ruhe een en ander vertelde over motief en andere opmerkelijke dingen in de trui. Er waren ruim zeventig mensen aanwezig om de show te aanschouwen. Duo Onwijs begeleidde het met muziek.

Ruhe merkte op dat vissers hun trui vroeger droegen totdat zo'n beetje de laatste draad versleten was, maar dat er vervolgens weinig animo was een trui voor het nageslacht te bewaren. Meestal eindigde die als dekzwabber.

Volgens haar werd de herinnering daardoor aan het collectief geheugen ontrokken en dat wilde Ruhe voorkomen door de visserstruien van weleer te achterhalen en na te maken. 'Ook vissers in andere landen droegen truien. Coco Chanel ontdekte op een gegeven moment de truien van Bretonse vissers en maakte er vervolgens mode van.'

De show leerde dat diverse plaatsen sobere truien hadden (als eerbetoon aan het geloof), maar dat kon zomaar worden afgewisseld met rijk gedecoreerde truien. In gelovige plaatsen bevatten de truien vaak 'godsogen' in het patroon om de verbondenheid met het geloof uit te drukken. De truien werden vroeger meestal gemaakt van sajet, een wolsoort afkomstig van het Texelse schaap.

De visserstruien werden getoond door Myron Helleman, Guido Boogaard, Wouter Kuip, Joren Bakker, Senne Roeper, Floris Drevel en Ese Roeper. Zij hadden onder leiding van Ericka Voortman ongeveer een uur geoefend op het lopen van een modeshow. De heren liepen zelfverzekerd en vakkundig over de catwalk en wekten de indruk alsof ze vaker met het bijltje gehakt hadden.