De 13-jarige Wouter Boon is vol ambities.
De 13-jarige Wouter Boon is vol ambities. Foto: Jeroen van Rossum

Autocrosstalent wil meer dan meedoen

 

Wouter Boon uit De Koog is pas 13, maar doet alweer een jaar lang mee met de autocross. Met zijn Toyota Starlet haalt hij wel tachtig kilometer per uur. Het doel voor de komende wedstrijden is om  een aantal concurrenten in te halen.

Wouter rijdt in een de leeftijdsklasse van 12 tot 18 jaar op de baan van de MAB. Hij is dus nog steeds één van de jongeren in het veld en een stuk ervaring mist hij dan ook nog wel. 'Met name het sturen moet beter, maar daar train ik ook op', vertelt hij. Het trainen op het sturen gebeurt niet op de crossbaan, maar op het asfalt van de kartbaan. 'Daar zitten veel bochten in en zo leer je erg goed sturen.' Toch twijfelt hij niet bij de vraag wat leuker is, karten of crossen. 'Crossen! Ten eerste gaat het sneller. Ten tweede is het scheuren door de drek geweldig. Ook glijd je op de crossbaan meer en dat is natuurlijk leuk.' Het is inmiddels een jaar geleden dat hij zijn eerste race reed. Ondanks een stuk gezonde spanning was hij niet bang. 'Nee, eigenlijk niet. Ik had er heel veel zin aan. Ik wilde het zo graag.' Vader Maarten Jan Boon had wat meer spanning bij de eerste race. 'Mijn hart ging tekeer. Het is toch spannend als je zoon voor het eerst gaat racen', vertelt Boon senior. Wouters' vader speelt een belangrijke rol bij de hobby van zijn zoon. 'Mijn vader sleutelt heel veel als er weer eens wat kapot is, al help ik hem daar wel bij. Over een paar jaar hoop ik het allemaal zelf te kunnen', vertelt Wouter. Zijn vader vult aan: 'Ik vind het leuk om te doen. Ik sleutel al jaren aan crossauto's. Dertig jaar terug hielp ik al met het bouwen.' Het is maar goed dat Maarten goed kan sleutelen, want de auto blijft niet altijd heel.

'Ik ben al een keer tegen een muur geschoven en bij de laatste race ging ik over de kop. Gelukkig zit je goed vast, maar het is wel spannend. Ik had na de crash een dikke striem op de plaats waar mijn gordel zit en een week last van mijn nek. Maar ik had niets ernstigs gelukkig', aldus Wouter. Het betekende wel dat er in de loods weer genoeg werk te doen was. Eind juli moet de auto tenslotte weer gewoon aan de start staan. Over de doelen van die wedstrijd zijn vader en zoon het nog niet helemaal eens. Waar Maarten Jan vooral hoopt dat de auto heel blijft, heeft Wouter heel andere plannen. 'Ik wil een goede start maken en zeker een paar mensen inhalen. Maar ik snap mijn vader ook wel. We gaan na de cross direct op vakantie. En als de auto stuk is wil mijn vader die eigenlijk direct weer gerepareerd hebben.' Als gezegd, Wouter Boon is een echt racebeest. Voordat hij mocht autocrossen deed hij al mee met de brommercross (70cc), maar vanaf de dag dat hij twaalf werd is de auto het voertuig waarmee de 400-meterbaan wordt getrotseerd. In het afgelopen jaar maakt de inwoner van De Koog veel vorderingen. 'De meeste jongens waar ik tegen rijd zijn ouder en hebben meer ervaring. Bovendien zijn bij veel deelnemers de auto's beter afgesteld. Dit zijn nou eenmaal zaken die tijd kosten, maar uiteindelijk wil ik gewoon meedoen om de zeges natuurlijk. Ik denk ook dat dit gaat lukken', zegt Wouter zelfverzekerd. Buiten de baan heerst er een gemoedelijke sfeer, maar op de baan gaat het hard tegen hard. 'De auto's raken elkaar regelmatig. En dan is het een kwestie van goed sturen en proberen je lijn vast te houden', vertelt Wouter. Op 20 en 21 juli wordt het eerstkomende MAB-weekend gehouden. 'Houd dan nummer tien maar in de gaten. Ik ga ervoor', besluit het 13-jarige racetalent.