Texel bereidt zich voor op viering van 600 jaar stadsrechten in 2015

Met de oprichting van de stichting '600 jaar stad' en een ontwerpwedstrijd begint heel langzaam de viering van 600 jaar stadsrechten (over precies een jaar) vorm te krijgen.

Texel kreeg op 26 maart 1414 (oude telling) stadsrechten van Willem van Oostervant, graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen en hertog van Beieren. Dit feit werd groots gevierd in 1964 en in 1990 en ook 2015 moet een feestjaar worden. Verantwoordelijk voor het programma is de op te richten stichting, Odie wordt gevormd door een werkgroep, bestaande uit een afvaardiging van onder meer de Historische Vereniging, Winkelhart Den Burg, dorpscommissie Den Burg en horeca. Deze werkgroep, onder voorzitterschap van Ina Schrama uit Oosterend, heeft gezocht naar ideeën en mogelijkheden. Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt. De stichting wil er een feestelijk jaar van maken, 'met leuke en bijzondere activiteiten voor en door Texelaars en hun gasten'. Voor de promotie is een logo-wedstrijd uitgeschreven. Iedereen die een idee heeft voor een logo dat gebruikt kan worden op vlaggen, posters, de website en andere promotiematerialen, kan een ontwerp insturen. Het beeldmerk 'moet Texel 600 jaar stad' uitstralen, 'waarbij te denken valt aan vieren, saamhorigheid en zelfbeschikking'. Ontwerpen kunnen tot 25 april worden ingeleverd. Daarna maakt de stichting i.o. een selectie en kan het publiek kiezen uit de vijf beste ontwerpen. De bedenker van het uiteindelijke ontwerp doet afstand van zijn rechten en verdient een prominente plaats bij een evenement naar keuze tijdens de jubileumviering. Ontwerpen kunnen worden ingeleverd bij de publieksbalie van het gemeentehuis of via voorlichting@texel.nl. Dit onder vermelding van naam en contactgegevens. Deelname staat open voor iedereen, zowel particulieren als professionele ontwerpbureaus. De voorwaarden voor het logo (dat ook zwart-wit te gebruiken moet kunnen zijn) zijn te vinden op www.texel.nl, onder de noemer 'actueel'. Als de inzendingen van onvoldoende kwaliteit zijn, houdt de organisatie zich het recht voor geen prijs uit te reiken.


Open dag bij

jongerencentrum

Jongerencentrum Time Out houdt donderdag 3 april van 19.00 tot 22.00 uur open dag voor ouders en andere belangstellenden. Niet alleen zijn de medewerkers van Young4Ever aanwezig, maar ook de Brijder, met voorlichting over alcohol en drugs.


Vastenactie

De gezamenlijke RK-kerken uit de Noordkop (de parochies van Den Helder, Julianadorp, 't Zand, Anna Paulowna en Breezand) sparen tijdens de Vastenaktieproject voor het project van de oud-Breezandse Mariëtte Berbée, de bouw van een kraamkliniek in Oeganda.

De MOV groep heeft ook de parochies Texel en Langedijk bereid gevonden aan dit project mee te doen. Tijdens de Vastentijd (van 5 maart tot 20 april) staat in de kerk een bus voor donaties. Berbée werkt op de couveuseafdeling van het MCA in Alkmaar en kwam tijdens een vakantie in Oeganda in aanraking met de situatie daar. Zij gaf voorlichting en zorgde voor de komst van afgeschreven couveuses. Vervolgens hielp zij een eenvoudig ziekenhuisje in te richten en streeft nu naar de bouw van een kraamkliniek.