Afbeelding
Foto: NBC

Samenwerken

Begin december 2013 mocht ik namens NBC een presentatie geven bij de vereniging ZZP Texel. Ik trof een leuke groep ondernemers, werkzaam in diverse branches en die diversiteit maakte het heel leuk! Meerdere malen hoorde ik onderling "hé dat is bijzonder en jij werkt als ZZP'er vanaf Texel?". Kortom: een groep zeer gevarieerde ondernemers met leuke ideeën en erg leergierig. Daarnaast is er een ander Texels initiatief: Stichting TexelWerkt - "De VerzamelPost". De VerzamelPost is een overkoepelend platform waar allerlei initiatieven en pilotprojecten samen worden gebracht. Alles staat in het kader van krachten bundelen, eilandbreed denken en communiceren. Alles met betrekking tot faciliteren van ontmoetingen, sociaalmaatschappelijke activatie, en eilandvraagstukken zal worden verbonden. Ook bij dit project zijn diverse ZZP'ers betrokken. Het is lange tijd een lastige markt geweest voor de ZZP'er met onder andere tarieven die onder druk stonden. Hier lijkt langzamerhand verbetering in te komen. Ondernemend Nederland werkt graag met hen samen omdat hun flexibiliteit erg prettig is. Ook ervaren zij onder meer dat de ZZP'ers inspirerend, ondernemend, hard werkend en gemotiveerd zijn. Zij hebben van hun passie hun beroep gemaakt en dat enthousiasme is duidelijk voelbaar. Ik besef wel degelijk dat het voor ZZP'ers lastig is om hun mannetje/vrouwtje te staan in een land met lastige wet- en regelgeving. Het is belangrijk om te zorgen voor goede informatievoorziening aan hen op gebieden als verzekeringen, hypotheken, financiële en fiscale zaken. Maar ook aan informatie op het moment wanneer zaken lastig gaan: bij welke instelling kunnen ze aankloppen, is er een vangnet etc.?

Samenwerken en verbinden is van groot belang, zo niet het allerbelangrijkste, voor een goede start van een eigen bedrijf en om deze te kunnen voortzetten. Daarbij kunnen de reeds gevestigde bedrijven hun steentje bijdragen, maar door middel van nieuwe initiatieven zoals hierboven genoemd kunnen ZZP'ers elkaar ook inspireren en laten groeien.

Na overleg met ZZP Texel en De VerzamelPost is NBC gestart met een gratis inloopspreekuur, elke eerste maandag van de maand tussen 10 en 12 uur. Wij staan dan (ongeacht het thema) voor je klaar om te helpen met die ondernemersvraagstukken waar je als zzp'er mee worstelt. Wie haakt er nog meer aan bij de ontwikkeling van initiatieven voor ZZP'ers?

Sandra Koning-Nijboer is werkzaam als accountant en adviseur bij NBC/Eelman & Partners.