Onvoldoende gemeentebestuur

en voldoende dienstverlening

Een dikke voldoende voor de dienstverlening aan de balie op het gemeentehuis en een onvoldoende voor het gemeentebestuur.

Dat beeld komt naar voren uit het onderzoek 'Waar staat jouw gemeente' dat voor de tweede keer op Texel is gehouden. In totaal 388 personen reageerden op een verzoek van de gemeente mee te doen. Dat was 33 procent, net voldoende om maatgevend te zijn. Daarnaast deden 163 mensen aan klantenonderzoek.

Het eindresultaat is dat de dienstverlening aan de balie met een 7,9 wordt beloond. In 2009, toen het onderzoek voor het eerst werd gehouden, kreeg de dienstverlening het rapportcijfer 7,3.

Raad en college komen er, net als vier jaar geleden, niet genadig vanaf. Het gemeentebestuur krijgt een 5,1, Vier jaar geleden was het een 4,9. De 5,1 zit onder het landelijk gemiddelde van soortgelijke gemeenten (kleiner dan 25.000 inwoners) waar eveneens onderzoek werd gehouden. De gemeente trekt de conclusie dat inwoners 'zich kennelijk nog steeds niet voldoende gehoord voelen' en 'dat beleid onvoldoende in samenspraak is met bewoners, instellingen en bedrijven.'

De gemeente acht het ook niet uitgesloten dat mensen boos zijn over een bepaalde belissing van raad dan wel college en vervolgens niet veel waardering voor het gemeentebestuur hebben.

Op gebied van voorzieningen scoort Texel net als in 2009 een 7,1. Dan gaat het om de aanwezigheid van winkels, uitgaansgelegenheden en clubs en verenigingen in de omgeving. Voorzieningen voor jongeren in de buurt worden, net als in soortgelijke gemeenten meer gemist.

Een opmerkelijke score: de parkeermogelijkheid in de buurt van het gemeentehuis wordt deze keer met een 8,5 beloond. In 2009, toen het oude gemeentehuis er nog was, scoorde de gemeente een 5,8. De vraag of Texelaars tevreden zijn met de wijze waarop belastinggeld wordt besteed, is gewaardeerd met een 5,9.