De gemeenteraad van 2010-2014 was woensdagavond voor het laatst bijeen in de raadzaal.
De gemeenteraad van 2010-2014 was woensdagavond voor het laatst bijeen in de raadzaal. Foto: Jeroen van Hattum

Negen mensen weg uit gemeenteraad

Louter lovende woorden woensdagavond in de raadzaal van het gemeentehuis in Den Burg. De gemeenteraad van 2010-2014 was voor het laatst bijeen. Er werd afscheid genomen van negen raadsleden. De andere zes gaan verder in de nieuwe raad.

Nils Lely en Milena Hilstra (PvdA), Joop Groeskamp en Willem Vlas (Texels Belang), Gerbrand Poster en Annie Hin (Texel 2010), Cees Hoogerheide (Fractie Hoogerheide) Klaas Veenbaas (CDA) en Nico Waerts (Fractie Waerts) keren niet terug in de nieuwe gemeenteraad.

Burgemeester Francine Giskes prees de inspanningen van de raadsleden. 'Dat verdient waardering en respect, vooral omdat het raadswerk vaak naast een andere baan wordt gedaan.' Volgens Giskes weten raadsleden hoe lastig het kan zijn om knopen door te hakken. 'Vooral als het bij onderwerpen is waar anderen liever met een grote boog omheen lopen.'

Vertrekkend raadslid Gerbrand Poster kan zich beroepen op de meeste dienstjaren: 24 in totaal. Hij zat van 1982 tot 1998 in de raad en daarna van 2006 tot 2014. Voorzitter Frank Kingma van Texel 2010 omschreef Poster als een echte volksvertegenwoordiger die in 2006 947 en in 2010 946 stemmen wist te trekken. Volgens Kingma zullen er ook mensen blij zijn met het vertrek van Poster, omdat hij nou eenmaal graag 'gevraagd en ongevraagd zijn mening geeft.' Poster werd geprezen voor zijn inspanningen om de Waddensamenwerking weer van de grond te krijgen. Hij kreeg overigens geen lintje; dat kreeg Poster al in 1998 bij zijn eerste afscheid van de raad.

Nils Lely had ook in zijn laatste raadsvergadering wederom een T-shirt van de Beatles aan. Hij heeft het vier jaar lang volgehouden elke raadsvergadering een ander Beatles-shirt te dragen. Giskes prees hem voor zijn historische kennis en consequente opstelling. Milena Hilstra kreeg de complimenten dat zij zij zich bezighield met onderwerpen in de sociale sfeer die ertoe deden. Hilstra zelf liet blijken dat het raadslidmaatschap op een gegeven moment met een baby en een nieuwe studie lastig te combineren werd, maar het lukte haar wel.

Giskes waardeerde het dat Cees Hoogerheide vaak aandacht voor gehandicapten had en eveneens over veel historische kennis beschikte. Klaas Veenbaas werd omschreven als een stille kracht binnen het CDA. 'Daarnaast bent u een zeer sociaal bewogen mens', aldus Giskes. Partijgenoot Ben Zegeren merkte op dat Veenbaas niet altijd op de voorgrond stond, maar wel veel kennis in bracht. CDA-voorzitter Jan Duin: 'Klaas had geen geldingsdrang, maar hij nam wel zijn verantwoordelijkheid.' De burgemeester noemde Annie Hin een raadslid dat met beide benen op de grond stond en nooit meer tijd pakte dan nodig. Nico Waerts moest vier jaar geleden als raadslid wennen aan zijn rol, maar kreeg volgens de burgemeester na verloop van tijd ook duidelijk te smaak te pakken. De raadsleden zelf hadden veel waardering voor raadsgriffier Marit de Porto als drijvende kracht achter de raad. Joop Groeskamp citeerde oud-raadslid Rikus Kieft die De Porto ooit omschreef als 'de kernwaarde van de gemeenteraad'. De vertrekkende raadsleden kregen een prent van Mortier & Ottens en er was voor iedereen een boekje met de naam 'Als het nou eens echt allemaal verzonnen was'. Hierin stonden - in lijn van de satirische website De Speld - 'bijzondere verhalen' over de Texelse raad.