Een bewoner van de Novalishoeve die net zijn rijbewijs heeft gehaald en nu bestellingen kan rijden.
Een bewoner van de Novalishoeve die net zijn rijbewijs heeft gehaald en nu bestellingen kan rijden.

Sociaal Team in actie vanaf 2015

Om de hulpverlening op het gebied van werk, zorg en opvoeding goed te organiseren, kent elke gemeente vanaf 1 januari 2015 Sociale Teams.

Een Sociaal Team bestaat uit deskundige mensen die u eerst helpen uw vragen op een rij te zetten als het gaat om werk, zorg of opvoeding. Komt u er daarna zelf niet uit? Dan zoekt het team met inzet van een ondersteuningsbudget de beste oplossing voor de hulpvragen van u of uw gezin. Bijvoorbeeld door het aanvragen van bijzondere zorg of een uitkering.

Als medewerkers van het Sociaal Team uw vragen niet goed kunnen beantwoorden, roepen zij de hulp in van een specialist Deze specialist gaat u dan begeleiden. Het Sociaal Team blijft op de achtergrond aanwezig. De teams worden dichtbij in de buurt georganiseerd en u kunt er terecht voor veel verschillende vragen.


Organiseren zorg

Er bestaan verschillende digitale tools die u helpen in het organiseren van zorg aan uw naasten:

1. De zorgsite (www.zorgsite.nl): een handig digitaal hulpmiddel dat helpt plannen en communiceren als u met meerdere mensen voor iemand zorgt. Het is gratis beschikbaar voor de partners van de zorgsite.

2. Met e-Kracht (www.e-kracht.nl): hiermee kunt u eenvoudig en gratis een eigen besloten website aanmaken. U kunt anderen uitnodigen voor deze site om daar informatie te delen, afspraken te maken en met elkaar mee te denken.


Betekenis begrippen


De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) dekt medische kosten die niet onder de zorgverzekering vallen en die door bijna niemand op te brengen zijn. Voor AWBZ-zorg is een indicatie van het CIZ of Bureau Jeugdzorg nodig.

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is een wet die wordt uitgevoerd door de gemeente. Uitgangspunt is dat iedereen mee kan doen aan de samenleving, ongeacht belemmeringen of beperkingen.