Jeugdzorg in 2015 in handen gemeente

Op het gebied van jeugdzorg krijgt de gemeente er vanaf 2015 ook nieuwe verantwoordelijkheden bij.

Op Texel kennen we al de preventieve jeugdzorg via bijvoorbeeld het Centrum voor Jeugd en Gezin, het jeugd- en jongerenwerk en het consultatiebureau. Hier wordt lichte hulp geboden aan gezinnen en jongeren. Deze taken worden vanaf 2015 uitgebreid met alle jeugdhulp.

Hierbij kunt u denken aan ambulante jeugdhulpverlening, jeugdbescherming, jeugd-geestelijke gezondheidszorg en jeugd-reclassering. De verandering in 2015 houdt niet in dat voorzieningen op al deze gebieden naar Texel komen; wat er verandert is dat de gemeente vanaf 2015 verantwoordelijk wordt voor hulp aan deze gezinnen en jongeren die deze voorzieningen nodig hebben.

Ook voor jeugdzorg geldt dat de gemeente Texel dit samen met de Kopgemeenten Hollands Kroon, Schagen en Den Helder voorbereidt. De gemeenten hebben hiervoor afspraken gemaakt met instellingen voor jeugdzorg voor 2015. Afgesproken is dat hun budget voor 2015 nagenoeg hetzelfde blijft en daarmee de zorg aan jeugdigen in 2015 gegarandeerd is. Vanaf 2015 krijgen de gemeenten van het Rijk de gelden om de jeugdzorg uit te voeren; nu is het nog de provincie die de instellingen bekostigt.

Voor kinderen en jongeren die al jeugdzorg krijgen per 1 januari 2015, betekent dit dat er dat jaar nog niets verandert en de zorg blijft zoals die al was. Voor kinderen en jongeren die zich in 2015 aanmelden voor jeugdzorg gaat een medewerker van het Sociale Team van de gemeente samen met het gezin bekijken wat de beste hulp voor het kind is. De eigen kracht van het gezin en haar omgeving is hierbij belangrijk. Mocht de zorg vanuit de eigen omgeving onvoldoende zijn, dan zoekt de medewerker van het Sociale Team samen met het gezin naar de juiste jeugdzorg.

Alhoewel het budget voor de Kop van Noord-Holland en daarmee ook Texel nog niet duidelijk is, is wel bekend dat het Rijk een korting toepast op het huidige budget. Dat vraagt om een andere wijze van samenwerking. De gemeenten willen dit realiseren door een slimme organisatie van de jeugdzorg en door de eigen kracht te stimuleren. Uitgangspunt is dat de jeugd de juiste zorg op het juiste moment krijgt. Daarbij wordt ook samen met het gezin naar de eigen mogelijkheden gekeken.