Begeleiding in Novalishoeve

Hoe ziet begeleiding in de zorg er in de praktijk eigenlijk uit? Op de Novalishoeve in Den Hoorn wordt begeleiding en scholing geboden aan mensen van alle leeftijden met een CIZ of jeugdzorg indicatie.

Aan de hand van een gefingeerd voorbeeld gebaseerd op een reële situatie, leest u het verhaal van Jim. Jim is een verzonnen naam. Hij wordt op een dag aangetroffen in een situatie waarin het niet langer met hem gaat. Hij is ziek thuis van zijn werk, rekeningen worden niet meer betaald, post maakt hij niet meer open en huisuitzetting dreigt. De problemen stapelen zich op.

Er wordt vastgesteld dat Jim intensieve 24-uurs begeleiding nodig heeft. Jim vindt via een doorverwijzing een woonplek en begeleiding op de Novalishoeve. Daar vindt hij structuur in de dag en het verblijf in een actieve woonomgeving doet hem ook goed.

Stap voor stap begint Jim zich te herstellen. Een werkomgeving waarin hij onder begeleiding samen met anderen werkt aan duurzame producten. Een leefgemeenschap waarin hij kan zijn wie hij is. Jim leert zijn grenzen kennen en stelt zichzelf doelen zoals bijvoorbeeld zijn grenzen aan te geven. Zodat hij niet meer overvraagd zal worden door zijn omgeving. Dit lukt en geeft hem zelfvertrouwen.

Jim herstelt het contact met zijn familie en krijgt regelmatig bezoek van hen. Jim wordt zeer gewaardeerd om zijn zorgvuldige en trouwe werkhouding. Jim kan zijn huishouden op een van de appartementen van de Novalishoeve weer redelijk zelf runnen en verhuist naar een 'Buitenhuis' van de Novalishoeve in Den Burg. Hij neemt de controle over zijn financiën weer over van de bewindvoerder. Met zijn kennis en vaardigheden op zijn werkgebied kan Jim zich 3 dagen per week prima nuttig maken bij een lokaal Texels bedrijf. Inmiddels maakt Jim elke maand de huur over aan Woontij voor zijn zelfstandige woning. Jim krijgt nu nog enkele uren per week ambulante begeleiding. Hij heeft hard gewerkt aan zijn herstel en heeft overwonnen. Zijn wilskracht heeft hierin een grote rol gespeeld.

De woon- werk- en ambulante begeleiding van de Novalishoeve heeft hem erbij ondersteund. Maar de buren van 'Het Buitenhuis', de openheid van zijn baas en collega's en de acceptatie van mensen uit de Texelse gemeenschap zijn hierbij minstens zo belangrijk geweest. Jim komt zo af en toe met de auto nog even een bakkie halen op de Novalishoeve.

Vanaf 1 januari 2015 wordt de gemeente dus verantwoordelijk voor de begeleiding. Als Jim een CIZ-indicatie voor begeleiding heeft die doorloopt tot na 2015 behoudt hij zijn recht tot eind 2015.