Dagbesteding: een vrijwilliger maakt een ommetje met een cliënt die nog graag de natuur in gaat.
Dagbesteding: een vrijwilliger maakt een ommetje met een cliënt die nog graag de natuur in gaat.

'Structuur en regie krijgen in eigen leven'

De gemeente wordt op 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de individuele begeleiding en dagbesteding van mensen die langdurige zorg nodig hebben. Het gaat hier om mensen die nog thuis wonen.

Hierbij kunt u denken aan mensen met een lichamelijke beperking, een chronische ziekte, verstandelijke beperking, psychiatrische problemen of ouderen die dementeren.

Individuele begeleiding en dagbesteding vallen nu nog onder de AWBZ en zijn tot 31 december een verantwoordelijkheid van het Rijk. Daarna valt deze begeleiding onder de verantwoordelijkheid van de gemeente, dus bij deze een nadere kennismaking.

Individuele begeleiding en dagbesteding zijn bedoeld om mensen structuur te geven en om te voorkomen dat iemand zichzelf gaat verwaarlozen of in een instelling moet worden opgenomen. Er wordt praktische hulp geboden, zodat iemand regie over het eigen leven terug krijgt.

Bij individuele begeleiding kunt u denken aan bijvoorbeeld begeleiding bij het zelfstandig wonen (administratie, geldbeheer, huishouden, voeding, medicijnbeheer) en sociale contacten. Of begeleiding bij een bezoek aan formele instanties en medische organisaties.

Dagbesteding houdt in dat mensen die dementeren of een verstandelijke dan wel lichamelijke handicap hebben, een groot deel van de dag activiteiten volgen om zo actief nog in de samenleving te kunnen blijven meedoen. Dit moet mensen in staat stellen om met hun beperking(en) zoveel mogelijk zelf te doen. Voor deze zorg is nu nog een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) of Bureau Jeugdzorg nodig. Op dit moment hebben ongeveer 160 mensen op Texel een indicatie voor deze zorg.

Hoe krijgt u hierin straks te maken met de gemeente? De gemeente bepaalt vanaf 2015 wie welke zorg of ondersteuning nodig heeft. De gemeente levert niet zelf deze zorg, dat doen zorginstellingen. Daarvoor maakt de gemeente afspraken met deze instellingen en ziet daarop toe. Welke zorginstellingen welke zorg gaan leveren en hoe dat georganiseerd wordt, is momenteel in voorbereiding. Dit betreft ook de indicatiestelling.

Dat doet Texel samen met de Kopgemeenten Hollands Kroon, Schagen en Den Helder. Uitgangspunt is 'regionaal regelen wat moet, lokaal regelen wat kan'. Duidelijk is dat mensen die individuele begeleiding of dagbesteding (inclusief vervoer) nodig hebben zich straks kunnen melden bij het Sociaal Team van de gemeente.

Dit team gaat zoveel mogelijk dorpsgericht werken. Mensen die niet meer thuis kunnen wonen maar langdurig zijn opgenomen in een instelling (verzorgings- of verpleeghuis) blijven onder de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) vallen. Dat betekent dus dat dit niet naar de gemeente gaat. Mensen die op 1 januari 2015 al een CIZ-indicatie hebben voor individuele begeleiding of dagbesteding, behouden deze indicatie tot eind 2015. Als bij een cliënt de indicatie in 2015 afloopt, geldt die datum als het einde van het oude recht. Deze bestaande cliënten worden opnieuw geïndiceerd onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Mogelijk verandert de vorm van ondersteuning of de instelling die de zorg levert.