Alcoholwet leidt tot een wapenwedloop

Sinds 1 januari van dit jaar is het voor mensen onder de 18 jaar strafbaar om in het openbaar alcohol bij zich te dragen. Niet alleen het drinken dus, zelfs het bezitten is al strafbaar. En dat weliswaar alleen op openbare plaatsen, maar die zijn legio. Straten, pleinen, parken en - inderdaad - in cafés en discotheken. Een harde maatregel, lijkt het, maar niets is te dol om de gezondheid van onze kinderen te bewaken. Want dat alcohol slecht is voor de opbouw van het groeiende brein, daarover is iedereen het eens. Dat weten zelfs de 16- en 17-jarigen om wie het gaat, maar die gaan ervan uit dat ze zoveel hersencellen hebben dat ze er wel een paar kunnen missen. Bovendien is vooruit denken niet iets waar ze zich dagelijks en met veel plezier voor inzetten.

Het bijzondere van de nieuwe regeling is dat iedereen er een mening over heeft. Alcohol is tenslotte de enige harddrug die volledig in de maatschappij is geïntegreerd. Zelfs strenggelovige moslems en strikte geheelonthouders ontkomen er niet aan. Rondom de nieuwe regelgeving is dan ook een ware wapenwedloop aan het ontstaan. Jongeren en ouders, die het voor deze ene keer volledig met elkaar eens zijn, aan de ene kant en horeca-ondernemers aan de andere kant, gesteund door de gemeente, want voor het gemak heeft het rijk de controle en handhaving van de nieuwe wet bij de gemeentelijke ambtenaren op het bordje geschoven. De ene partij vindt het polsbandje en de ID-checker uit, de ander komt met lange mouwen en oudere vrienden. Tot nu toe gaat het allemaal in gemoedelijkheid, maar het is dan ook nog geen zomer. Als de stijgende temperaturen en de rondvliegende hormonen de gemoederen verhitten, zouden er zomaar vreemde dingen kunnen gebeuren. Of juist niet, want zoals de jongeren al aangeven, maakt de alcohol het allemaal wat makkelijker.

Aan de andere kant geven de jongeren zelf aan dat alcoholvrije feesten wel eens dodelijk saai zouden kunnen zijn. Of anders toch minstens iets voor pubers en niet voor 16- of 17-jarigen. Maar het lijkt mij ook wel iets hebben om na een gezellige uitgaansavond weer fris en monter je uit bed te springen, zonder kater en met een volledige herinnering aan wat er die avond tevoren gebeurd is. Maar ja, ik heb makkelijk praten, ik houd niet van alcohol en drink het nooit. En toch kan ik niet zeggen dat alle avonden die ik heb meegemaakt dodelijk saai waren. Integendeel.

Al met al lijkt de nieuwe alcoholwetgeving net als indertijd het rookverbod eerst tot maatschappelijke onrust en burgerlijke ongehoorzaamheid te leiden. Maar dat duurt niet lang. En dan keert de rust weer.

Pip Barnard