TB nodigt PvdA en VVD uit voor gesprek

Texels Belang heeft VVD en PvdA uitgenodigd voor een verkennend gesprek om te zien of ze gezamenlijk een nieuwe coalitie kunnen vormen.

Dat heeft informateur Jos Timmer van Texels Belang laten weten. De winnaar van de verkiezingen heeft daarmee het initiatief genomen in de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie.

De partijen zijn uitgenodigd komende vrijdagavond op het gemeentehuis te komen praten. Eerder lukte volgens Timmer niet, omdat er dinsdagavond nog ledenvergaderingen zijn. Woensdag- en donderdagavond zijn ingeruimd voor het afscheid van de huidige raad en de installatie van de nieuwe raad.

Volgens Timmer doet de combinatie TB, VVD en PvdA het meeste recht aan de uitslag van de verkiezingen. Elke partij kreeg drie raadzetels. TB had 1559 stemmen, de VVD 1271 en PvdA 1242 stuks. De sociaaldemocraten leverden stemmen in, de liberalen wonnen stemmen.

Het wordt vrijdag vooralsnog een verkennend gesprek waarbij TB wil horen met welke visie VVD en PvdA de gesprekken in willen gaan. Volgens Timmer is het niet de bedoeling al inhoudelijk punten aan te kaarten, TB wil eveneens bespreken wie er tijdens de coalitie-onderhandeling namens de partijen aan tafel komen te zitten en de communicatie en de vervolgstappen komen aan de orde.

De eigen campagne van Frits Langeveld voor de VVD heeft nog een staartje gekregen. Burgemeester Francine Giskes heeft Langeveld een brief gestuurd met de boodschap dat zij juridische stappen zal overwegen als Langeveld nog een keer e-mails verzendt waaruit afgeleid zou kunnen worden dat ze van de gemeente zijn.

Volgens de burgemeester is Langeveld 'uitermate misleidend en onfatsoenlijk geweest' door vlak voor de verkiezingen mails te versturen die overkwamen als een VVD-campagne van de gemeente. De e-mails, met een campagneposter waarop wethouder en lijsttrekker Hennie Huisman was afgebeeld, hadden het adres gemeente@texl.nl, terwijl de gemeente zelf het adres @texel.nl heeft.

Giskes laat weten dat zowel de VVD als de gemeente last hebben gehad van Langevelds actie en beiden publiekelijk moesten aangeven dat ze niets met zijn e-mails te maken hadden. Giskes benadrukt dat een gemeente ook nooit stemadvies zal geven. 'De gemeente is en moet altijd onafhankelijk zijn. Vertrouwen en integriteit is een groot goed voor de gemeente. Door misbruik te maken of de suggestie te wekken dat de e-mail van de gemeente afkomstig zou kunnen zijn, wordt de betrouwbaarheid van de gemeente aangetast.' De burgemeester zegt Langeveld dat zeer kwalijk te nemen.

Bij de gemeente werd een klacht over Langeveld ingediend en die wordt verder afgehandeld. De burgemeester wees er vrijdagochtend bij het bekendmaken van de definitieve uitslag in het gemeentehuis op dat die klacht niet het verkiezingsproces zelf betrof. Het proces-verbaal van de raadsverkiezingen leert dat Texels Belang op eigen kracht drie zetels haalden. PvdA, Texel 2010, VVD en de nieuwe Lijst 8 kregen elk een restzetel toebedeeld.