Het bosperceel in De Koog waar van het college een klimbos mag komen.
Het bosperceel in De Koog waar van het college een klimbos mag komen. Foto: Jeroen van Hattum

Rechter buigt zich over bezwaren klimbos

De rechter krijgt diverse bezwaren van omwonenden en toeristische bedrijven in de omgeving, waaronder TexelCampings voor zich op tafel. Daarnaast zijn er bezwaren van onder meer de werkgroep Landschapszorg, de Vogelwerkgroep en Tien voor Texel. Zij maken zich zorgen over aantasting van het gebied. Het klimbos is gepland in het stuk bos tussen de speelweide bij SV De Koog en het parkeerterrein langs de weg naar Paal 21. Bedoeling is dat nabij de ingang van het parkeerterrein ook een afgiftepunt komt.

De werkgroep Landschapszorg heeft onder meer kritiek op een ecologisch onderzoek dat gedaan is naar de locatie. Volgens woordvoerder Adriaan Dijksen worden de natuurwaarden in het betreffende stuk bos onvoldoende benoemd. Hij wijst erop dat de randsuil er broedt en dat er jonge boomvalken opgroeien. Daarnaast hebben ook nog andere soorten vogels volgens Dijksen hun territorium in en nabij het bosgebied.

Het college verleende de initiatiefnemers in 2012 een omgevingsvergunning voor de aanleg van een klimbos. Dat houdt in dat er in de bomen diverse routes mogen worden uitgezet om te klimmen en te klauteren. Het college stelde bij de vergunningverlening dat een klimbos op die plaats kan, onder meer omdat het perceel al als speelbos wordt gebruikt. Wandelaars mogen er van Staatsbosbeheer buiten de paden struinen en het bouwen van hutten is er eveneens toegestaan.

Het college stelde op basis van ecologische onderzoeken 'dat realisatie van het project geen onaanvaardbare gevolgen heeft voor de aanwezige plant- en diersoorten.' Het perceel valt onder het bestemmingsplan Buitengebied en heeft daarin de bestemming 'bos'. Binnen deze bestemming vallen dagrecreatief en educatief medegebruik. Het perceel is geen onderdeel van het nationaal park, maar staat volgens SBB wel in het beheer- en inrichtingsplan voor het nationaal park te boek als zoekgebied voor speelbos.

De werkgroep Landschapszorg is niet gelukkig met de wijze waarop het begrip 'recreatie' wordt ingevuld met een klimbos. 'Onder recreatie verstaan we daar wandelen en rondlopen in het bos. De gemeente heeft vaak de mond vol over een balans tussen de bijvoorbeeld natuur en de agrarische sector, maar hier zie je toch weer een stukje natuur verloren gaan.' In het oude bestemmingsplan Buitengebied had het betreffende perceel de bestemming 'Natuurgebied-B'.

Omwonende Walter Brommersma haalde eind 2012 bij meer dan vijftig Kogers handtekeningen op. Zij toonden daarmee hun ongerustheid over de plannen. Betoogd werd dat het stuk bos tussen speelweide en parkeerplaats een plek is waar veel Kogers rustig wandelen. De rechter boog zich een tijdje geleden ook al over de aanvraag voor een voorlopige voorzieningen teneinde aanleg tegen te houden. Dat verzoek werd afgewezen, omdat er bij het aanbrengen van klimvoorzieningen in de bomen geen onomkeerbare situatie zou ontstaan. De rechter doet naar verwachting over een aantal weken uitspraak in de bodemprocedure.