Eén van de ideeën in Planet Texel: bij de Zandkes komt een extra dijk, waardoor een luw stuk water ontstaat waar drijvende zilte teelt mogelijk is.
Eén van de ideeën in Planet Texel: bij de Zandkes komt een extra dijk, waardoor een luw stuk water ontstaat waar drijvende zilte teelt mogelijk is. Foto: Planet Texel

Planet Texel geeft

vernieuwende kijk

Strandtoerisme aan de zuidoostkust bij de zandige dijkversteviging, een zeeboerderij bij De Zandkes en een andere inrichting van De Koog en omgeving. Het is slechts een greep uit de vele 'vergezichten' in Planet Texel die worden gepresenteerd op donderdag 3 april in Cinema Texel.

De vergezichten zijn ontwikkeld door een groep (landschaps)architecten die zich een jaar lang hebben gebogen over de (on)mogelijkheden van Texel. Ze gingen hier aan de slag nadat de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) Texel een jaar geleden uitriep tot één van haar 'projectateliers'. Vóór ze voor het project Planet Texel achter de tekentafel kropen hebben de architecten zich verdiept in de ambities van Texel, de economie, natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden en andere zaken. Ook spraken ze met Texelaars. 'Het is een voorrecht dat je zoiets aangeboden krijgt', zegt wethouder Eric Hercules, die het initiatief van harte ondersteunt. 'In feite wordt ons een spiegel voorgehouden. Zijn we bijvoorbeeld voorbereid op zaken die in de toekomst gaan spelen? Zoals zeespiegelstijging en verzilting om er een paar te noemen. Waar willen we met het toerisme heen? Stilzitten is geen optie. Maar het landschap mag ook niet ondersneeuwen bij het toerisme. Wie om zich heenkijkt, ziet dat het er niet overal even fraai uitziet? Wij zijn er aan gewend, maar mensen van buiten het eiland kijken er anders tegenaan. De landschapsarchitecten van Planet Texel kijken met andere ogen. Ze zijn diep onder de indruk geraakt en zelfs verliefd geworden op het eiland. Ze hebben gekeken naar het landschap en met dat in het achterhoofd geprobeerd een verbinding te maken tussen de verschillende beleidsterreinen. Zodat het niet botst, maar verbindt. TEXEL staat wat mij betreft voor: Toerisme en Economie X Ecologie en Landschap.' Met als resultaat Planet Texel, een indrukwekkende hoeveelheid 'vergezichten'. Hercules: 'Ik heb de meest fantastische ideeën gezien. Die zouden bij ons niet zijn opgekomen. Zoals verplaatsing van huisjesterreinen bij De Koog, waardoor het landschap aan de binnenduinrand volledig verandert en allerlei mogelijkheden ontstaan. Mede door gebruik te maken van de duinrel hebben ze De Koog aantrekkelijker gemaakt.' Een andere inrichting van het gebied van de veerhaven, strandtoerisme bij de zandige PH-dijk en een buitendijkse zeeboerderij bij De Zandkes zijn andere ideeën. 'Het moet niet, je kunt het doen of niet. Maar mogelijk is het wel, elke plan dat is getekend is realiseerbaar. Bijvoorbeeld ook heel praktische en concrete ontwerpen van huizen en straatbeelden.'

Planet Texel is niet geheel onomstreden. In hoeverre strookt het met de Texelse kernwaarden? 'Wat je voor ogen moet houden is dat het landschap het kapitaal van Texel is. Ik zou zeggen: kom naar de bijeenkomst en aanschouw de ideeën. Er zitten er tussen die héél ver gaan of die waarvan je in één oogopslag ziet dat het niets wordt, maar er zitten ook heel waardevolle vergezichten tussen. Natuurlijk mag je kritisch zijn en zelfs je gal spuwen. Maar bekijk het eerst en oordeel dan. Het is echt niet de bedoeling dat Texel nu helemaal op de schop gaat. Maar zelf zie ik veel mogelijkheden. Het is natuurlijk aan de Texelaars oftewel de raad om te besluiten of we er wat mee doen.' De presentatie in Cinema Texel op 3 april begint om 20.00 uur en is voor iedereen toegankelijk. Op 28 mei wordt de architectuur biënnale in de Kunsthal in Rotterdam geopend. Later komt die naar Texel.