Gerrit Koorn in actie tijdens de Durper kerkeveiling.
Gerrit Koorn in actie tijdens de Durper kerkeveiling. Foto: Gerard Timmerman

Eenmaal, andermaal...

Er was veel belangstelling voor de veiling, waarvoor de goederen en diensten belangeloos waren ingebracht. Bewoners van De Cocksdorp en Eierland hadden met gulle hand gegeven. Het varieerde van een zak aardappelen en uien, ijs en allerlei andere polderproducten tot een kuub haardhout en van een gratis APK-beurt tot twee uur werk met een shovel. Bijzonder was ook het aanbod voor een vliegreis naar de Duitse Waddeneilanden, een bunder bieten rooien, twee uur examentraining voor het klein vaarbewijs en een uur massage. Bij het in ontvangst nemen van goederen en diensten kon de examencommissie zich de luxe permitteren selectief te werk te gaan, bovendien: op rommel zit niemand te wachten.

Dat was te merken aan de biedingen. Als spullen wat minder in trek waren werd spaarzaam geboden, maar in andere gevallen schoten de gele kaarten omhoog. Om sommige kavels wat aantrekkelijker te maken zetten veilingmeesters Gerrit Koorn en Piet Bolier er hier en daar een premie op, in de vorm van een flesje wijn, sherry of vieux. Dat was niet nodig voor de twee uur tuinarbeid waarvoor Martin van de Werve zich beschikbaar had gesteld. 'Een hele harder werker', dreef Bolier de prijs op tot €75,-. Anderhalve liter schepijs van 'de bekendste ijsboer van Nederland' ging weg voor €28,- euro en voor €40,- mag de koper een dag twee scooters huren.

Het Eierlandsche Huis was flink gevuld en de stemming kwam er gaandeweg de avond steeds beter in. Zo kon het dat in die (hogere) sferen de 'Mistery Guest' werd opgeboden tot €350,-. De koper mag een dag op stap met Ard Saal. Klapstuk van de veiling was een optreden van Jug Bros, dat €750,- opbracht. De veiling, die eens in de twee jaar wordt gehouden en waarbij de opbrengst de vorige keer ten goede kwam aan de Durper verenigingen, bracht bijna €11.000,- op. En dat was meer dan de organisatie had verwacht. De opbrengst komt ten goede aan de Waddenkerk en de rooms katholieke kerk.


Reizen thema

historisch blad

'Reizen' is het thema van de jongste uitgave van het blad van de Historische Vereniging. Jan Jaap Waverijn neemt lezers aan de hand van gevonden voorwerpen mee op een reis door de tijd. Hij toont en bespreekt vondsten uit de Vroege en Late Middeleeuwen, variërend van gouden voorwerpen uit Byzantium tot en met Londen. Gerard van der Kooi, op zoek naar een Texelse weesjongen uit de 17e eeuw, verhaalt over zijn speurtocht door oude archieven. Zo laat de boekhouding van het weeshuis onder meer zien dat met name jongeren door de pest werden getroffen. Er is aandacht voor gebreide (vissers)truien, Maarten Stoepker toont oude prentbriefkaarten van Texel en andere wetenswaardigheden passeren de revue.