'Vakantie op Texel goedkoper?'

'Wordt vakantie op Texel goedkoper?' Onder die titel schrijft notaris Ernst Loendersloot een opmerkelijke column in de Telegraaf. Aanleiding is de uitspraak van de Hoge Raad in een arrest over het concurrentiebeding van de pompstations aan de Pontweg bij de veerhaven. Die kan volgens hem ook gevolgen hebben voor de prijs van de overnachtingen op Texel.

In zijn column beschrijft hij hoe in de akte van levering van de pompstations een zogeheten concurrentiebeding was opgenomen, op basis waarvan koper Mantje op deze percelen geen benzinetankstation mocht exploiteren tenzij de brandstoffen werden ingekocht via een met name genoemd bedrijf. 'Op grond daarvan kon er dus niet goedkope benzine verkocht worden van Tango of Tinq, maar alleen van een ander (en duurder) merk.' Volgens de Hoge Raad beperkt dit beding de goede werking van de normale mededinging, wat er op neerkomt dat Mantje vrij is om een leverancier te kiezen.

Loendersloot trekt een parallel met de verhuur van vakantiewoningen. 'In de koopcontracten is doorgaans opgenomen dat de verhuur dient te lopen via een specifiek aangewezen bemiddelingsburo. Op overtreding van dit beding staat dan een boete. Loendersloot vraagt zich op grond van het arrest van de Hoge Raad af of dit soort bedingen eigenlijk nog wel rechtsgeldig zijn en dan niet alleen als het gaat om vakantie-parken op Texel, maar in heel Nederland.

Hij noemt het 'per definitie concurrentie beperkend', omdat er alleen commercieel verhuurd mag worden via dat ene, in de akte van levering genoemde, bureau. 'Het uiteindelijke antwoord kan alleen gegeven worden door de rechters. Ik zou het daarom heel interessant vinden als eigenaren van vakantiebungalows op Texel en in andere vakantieparken een proefproces starten.'

Loendersloot roert een onderwerp aan dat achter de schermen momenteel speelt, inderdaad ook op Texel. Een aantal eigenaars van bungalows in parken onder meer rond De Koog zijn verwikkeld in briefwisselingen om los te komen van verhuurorganisaties en verenigingen van eigenaren. Ze ageren tegen de volgens hen te hoge provisiekosten voor bemiddeling en beheerskosten die zijn verbonden aan de vakantievilla's. Het los komen van een vereniging van eigenaar is volgens een Texelse huiseigenaar een makkelijker proces dan de ontkoppeling met een bemiddelaar. Die verplichting is namelijk opgenomen in de koopovereenkomst. Maar Europese wetgeving op het gebied van vrije concurrentie biedt volgens deze eigenaar wellicht mogelijkheden. Wel is het zo dat de juridische kosten dermate hoog zijn, dat het financiƫle voordeel vooralsnog beperkt lijkt. Maar in theorie zou het tot lagere huurprijzen kunnen leiden.