Frits Langeveld zaait verwarring met eigen campagne voor VVD

Een initiatief van Frits Langeveld om campagne te voeren voor de VVD is dinsdag verkeerd uitgepakt.

Langeveld had posters laten maken van wethouder Hennie Huisman en deze vervolgens via de email verspreid. Hij deed dat via het adres 'gemeente@texl.nl' wat de indruk wekte dat het de gemeente was die Texelaars het advies gaf op Hennie Huisman te stemmen.

De gemeente zag zich genoodzaakt een persbericht over het voorval te verspreiden om uit te leggen dat de mail niet van de gemeente was en dat een gemeente ook geen stemadviezen zal geven. Bij de VVD waren ze evenmin gelukkig met de actie van Langeveld. Lijsttrekker Hennie Huisman liet weten dat de actie 'heel verkeerd was gevallen' en dat ze vervelende reacties had gekregen.

Het misverstand kreeg nog een extra lading omdat de mail een foto van Huisman bevatte die een paar jaar geleden door een medewerker van de gemeente was gemaakt. Dat stond als bron bij de gebruikte foto, maar het versterkte het beeld dat het stemadvies bij de gemeente vandaan kwam.

Diverse Texelaars lieten weten dat zij niet gediend waren van de mail. Zij vroegen zich af hoe Langeveld aan de e-mailadressen kwam. De gemeente liet desgevraagd weten dat zulke adressen niet bij de gemeente vandaan komen. Langeveld zelf sprak woensdag van een 'impulsieve actie' om gemeente@texl.nl te gebruiken. Hij liet weten 'dat hij dat niet zo had moeten doen.' Voor de duidelijkheid: Langeveld gebruikte @texl.nl. Het adres van de gemeente is @texel.nl.

Het voorval kwam tijdens de verkiezingsavond in De Lindeboom niet prominent naar voren, maar het was wel een gespreksonderwerp. Henk Jonker (Texel 2010) sprak er zijn afkeer over uit, maar zei het de VVD niet kwalijk te nemen. Bij de gemeente werd een officiele klacht ingediend. De afhandeling daarvan was gisteren nog niet bekend.