Texels Belang winnaar verkiezing nieuwe raad

Texels Belang heeft woensdag de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. De partij behaalde 21,5 procent van de stemmen. Tweede werd de VVD (17,5 procent), gevolgd door de PvdA (17,1 procent).

Texels Belang kreeg 1559 stemmen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden. De partij verloor toen twee van de vier raadszetels. Nu stijgt de partij naar drie zetels. Er werden in totaal 7243 geldige stemmen uitgebracht. De VVD zag de aanhang stijgen van 1133 stemmen in 2010 naar 1271 nu en won een derde zetel. Lijsttrekker Hennie Huisman kreeg 640 stemmen en was daarmee de grootste stemmentrekker van alle kandidaten op de kieslijsten.

De PvdA zag de aanhang behoorlijk afnemen van 1602 stemmen in 2010 naar 1242 stemmen afgelopen woensdag. Het had geen gevolgen voor de zetelverdeling in de raad; de partij behoudt er drie. Dries Veltkamp, vierde op de kieslijst van de PvdA, werd met 350 voorkeurstemmen rechtstreeks in de raad gekozen. Dat ging ten koste van Nils Lely, derde op de lijst. Lijsttrekkers Alfred Schaatsenberg (PvdA) en Huisman (VVD) reageerden opgelucht op de uitslag, omdat PvdA en VVD het woensdag landelijk niet goed deden tijdens de verkiezingen.

Texel 2010 zag de steun met een derde slinken van 1255 stemmen in 2010 naar 807. De partij komt met twee zetels in de gemeenteraad, één minder dan vier jaar geleden toen Texel 2010 winnaar was van de gemeenteraadsverkiezingen. Voor D66 waren de druiven eveneens zuur. De partij had 744 stemmen (38 meer dan in 2010), maar kwam toch twaalf stemmen tekort om de tweede zetel te behouden. Teleurstellend, aldus lijsttrekker Astrid van de Wetering.

Het CDA verloor ook en keert met één zetel terug in de raad. De christendemocraten, vroeger over het algemeen goed voor drie zetels, kregen een aardige tik. Ze zakten van 1021 naar 682 stemmen. GroenLinks verloor 84 stemmen en kwam uit op 564. Dat was voldoende om de ene zetel te behouden.

De nieuwe Lijst 8 behaalde eveneens een zetel. De partij had met 374 stemmen niet voldoende voor de kiesdeler van 482 stemmen, maar kwam in aanmerking voor een restzetel omdat de grens van 75 procent van de kiesdeler was gehaald. Lijsttrekker Marjan de Groot was zeer blij met de zetel. 'We zijn laat begonnen, hadden geen budget, maar het is gelukt.'

Burgemeester Francine Giskes maakte de uitslagen woensdagavond bekend in een propvolle en warme serre van De Lindeboom in Den Burg. Daar was vervolgens geregeld de combinatie Texels Belang, VVD en PvdA als mogelijke nieuwe coalitie te horen. Dat zou dan een stabiele ploeg met negen van de vijftien raadzetels kunnen opleveren.

Het is aan Texels Belang om als winnaar te beginnen met gesprekken voor een nieuwe coalitie. Voorzitter Jos Timmer liet weten dat daarvoor binnen de partij gesprekken worden gevoerd. Timmer is beschikbaar als informateur. Die rol vervulde hij vaker. Texel kan zich overigens opmaken voor een 'mannenraad'; er werden woensdag slechts drie vrouwen gekozen.