Politici en andere belangstellenden volgen in de serre de presentatie van de verkiezingsuitslagen door burgemeester Giskes.
Politici en andere belangstellenden volgen in de serre de presentatie van de verkiezingsuitslagen door burgemeester Giskes. Foto: Gerard Timmerman

Verkiezingsavond: vreugde en verdriet

'Ik baal als een stekker.' Astrid van de Wetering(D66) steekt haar teleurstelling over de zojuist gepresenteerde verkiezingsuitslag niet onder stoelen of banken. Haar partij D66 komt slechts handvol stemmen tekort voor de tweede zetel. Vreugde en verdriet liggen woensdagavond in De Lindeboomdicht bij elkaar.

Het is bomvol in de kleine serre als burgemeester Francine Giskes de verkiezingsuitslagen aankondigt. Partijgenoten scharen zich bijeen, wordt het inspannende campagnewerk beloond? Zodra de eerste grafiek, de uitslag van vier kleinere stemlokalen, verschijnt heerst geroezemoes. Deze kondigt een flinke verschuiving aan. Meest opvallend is de balk in het midden, die van Texels Belang. De staaf van 2014 is bijna dubbel zo lang als die van 2010. Aanzienlijke verliezen voor de PvdA, Texel 2010 en het CDA. Omgerekend in zetels blijkt Texels Belang van twee naar vier te klimmen. De VVD stijgt naar drie en de schade voor de PvdA, die landelijk zwaar verliest, valt hier mee: ook drie zetels. D66 heeft er twee in het verschiet. Geteld zijn weliswaar nog maar ongeveer een kwart van de stemmen, alles is nog mogelijk. De reacties zijn verdeeld, afhankelijk van het kamp waarin je zit. Stralende gezichten bij TB, maar in de hoek van Texel2010 is de stemming wat bedrukt. Het relatief hoge opkomstcijfer stemt tot ieders tevredenheid.

In hoog tempo tovert 'Walter Oskam de postman' (een kwinkslag van de burgemeester naar 'Herman de Schermman') de overige uitslagen op het scherm en wordt duidelijk hoe de verhoudingen komen te liggen. TB veruit de meeste stemmen, gevolgd door de VVD en de PvdA, wel allemaal met drie zetels. Texel2010 houdt er twee, de overige partijen één, lijst 8 met de hakken over de sloot.

Tevreden gezichten bij TB. Maar direct ook vragen. Is de oude aanhang die vier jaar geleden wellicht voor Texel2010 koos weer teruggekeerd op het lokale nest of komen de stemmen bij het CDA vandaan? In acht jaar tijd is de partij met Ben Zegeren aan het hoofd van drie naar één zetel gezakt. Zelfs Oosterend heeft het laten afweten. 'Ronduit teleurstellend', vertelt Zegeren. De komende vier jaar bestiert hij een eenmansfractie, net als D66, Lijst 8 en GroenLinks. Een lach en een traan, maar ook de tevredenheid dat de raad niet is verdeeld in partijen met alleen twee en één zetel. Met drie partijen met drie raadsleden sta je er als coalitie een stuk steviger voor. Mits die drie partijen er met elkaar uitkomen natuurlijk. Gaan ze het met elkaar doen? Er zijn overeenkomsten, maar onder een glas bier passeren ook een aantal verschilpunten de revue. En anders is er nog Texel2010. 'Ons past bescheidenheid', zegt voorman Henk Jonker. Partijgenoot Aad van Gils sluit op voorhand niets uit. 'Laat ze maar komen.'

Ook wordt hevig gespeculeerd over wie er wethouder worden. De naam van Hennie Huisman circuleert en die van Eric Hercules. En voor TB? Wordt het Joop Groeskamp of Edo Kooiman? Joop en Willem Vlas zien hun opbouwende raadswerk van de afgelopen 4 jaar in ieder geval beloond met flinke winst. Ook wordt woensdagavond driftig vooruitgelopen op de verdeling van de portefeuilles. Ruimtelijke Ordening was altijd het felst begeerd, maar is dat nog zo nu de bestemmingsplannen zo ongeveer zijn ingevuld? Onderwijs, Zorg, Huisvesting, Financiën en Werkgelegenheid lijken meer prioriteit te hebben. Wordt vervolgd.

Gerard Timmerman