GroenZwart

Geen gelopen race

De stem van de Texelse kiezer is duidelijk: Texels Belang is terug aan het front, de VVD is beloond met een extra zetel en PvdA behoudt zijn derde zetel. Dat betekent dat een coalitie van Texels Belang, VVD en PvdA met elk drie zetels voor de hand liggend is. Het is echter voorbarig om zo'n scenario al bij voorbaat als vanzelfsprekend te beschouwen. De partijen zullen onderling toch een aantal verschillen moeten bespreken en de invulling van een nieuw college zal waarschijnlijk ook een punt van discussie zijn.

Groeneplaats, woningbouw en Planet Texel beloven interessante gespreksonderwerpen te worden. De VVD heeft in het verkiezingsprogramma duidelijk gesteld een pas op de plaats te willen maken met de Groeneplaats. De PvdA wil daar juist verder met nieuwbouw. Hetzelfde geldt voor Texels Belang.

Volgens die partij moeten de komende raadsperiode ook weer voldoende nieuwe sociale woningen gerealiseerd worden. Die partij is niet gelukkig met de afgelopen vier jaar waarin onder verantwoordelijkheid van wethouder Hercules (PvdA) de bouw van sociale woningen niet van de grond wilde komen. Voor het project Planet Texel, een initiatief van wethouder Hercules, zijn bij Texels Belang ook nooit de handen op elkaar gegaan. TB en PvdA hechten beide veel belang aan het landschap en de kernwaarden, maar verschillen op dit punt van mening over de te volgen route. Daarnaast verschillen VVD en PvdA van mening over de vraag over een coffeeshop op Texel.

Spannend wordt de vraag wie de wethouders worden. Kandidaat Joop Groeskamp van TB is onomstreden. Wat Edo Kooiman, de andere kandidaat van TB, betreft, zullen zijn omstreden gesprekken met TB en vertrek als wethouder waarschijnlijk weer boven de markt hangen. PvdA en VVD voelden er vorig jaar weinig voor Kooiman in het zadel te houden. Kooiman was op zijn beurt in hen teleurgesteld.

Ook niet onbelangrijk is op te merken dat de huidige coalitie van PvdA, Texel 2010, VVD en D66 na woensdag nog altijd een meerderheid van gezamenlijk negen zetels heeft. Daarbij moet in acht worden genomen, dat Texel 2010 en D66 beiden een zetel verloren. Texel 2010 en PvdA verloren ook beiden een deel van de aanhang. De vier kunnen gezamenlijk echter nog steeds een meerderheid in de gemeenteraad vormen.

Het is aan winnaar TB, nu nog oppositiepartij, om aan de vorming van een nieuwe coalitie beginnen. Mochten de vier besluiten opnieuw met elkaar verder te gaan, dan kan TB het nakijken hebben. Dat is vooralsnog koffiedik kijken. Duidelijk is wel dat een coalitie van TB, VVD en PvdA niet bij voorbaat een gelopen race is.