Marieke De Beurs-Brommersma bij haar ontwerp voor het World Forum.
Marieke De Beurs-Brommersma bij haar ontwerp voor het World Forum. Foto: Thijs de Lange fotografie

Texelse Marieke Brommersma ontwerpt doek World Forum

De ogen van de wereld zijn dit weekend gericht op de Nuclear Security Summit in Den Haag. De camera's zoomen ook in op het Word Forum, waar de internationale top ter voorkoming van nucleair terrorisme wordt gehouden. Alsof het werk van Christo betreft, is het gebouw ingepakt. Het reusachtige doek is ontworpen door oud-Texelse Marieke De Beurs-Brommersma.

Miljarden ogen zullen gericht zijn op dat blauwe gebouw met daarop grote witte vredesduiven en tulpen. Bedacht dus door Marieke (35), die als grafisch ontwerper en interactief designer verbonden is aan het Amsterdamse ontwerp- en communicatiebureau Thonik. Marieke: 'Het gebouw had niet de kwaliteiten die de overheid wilde. Daarom moest het ingepakt.' Niet zomaar wat. Een toren van 54 meter hoog en een gebouw van zestien meter breed en bijna honderd meter lang en negen meter hoog. De overheid hield een pitch, een wedstrijd waarvoor verschillende bureau's een ontwerp konden inzenden. 'De opdracht was dat het modern moest zijn met een twist met Dutch Classic. In één oogopslag moest duidelijk zijn dat het Nederland is. Niet aanstootgevend, wel een mooi en aantrekkelijk beeld, met name voor de media, de wereldwijde pers. Het gezicht van de top. Het ontwerp is een ode aan Esscher, de kunstenaar die voor Nederland een cultureel icoon is. Voor de vorm heb ik aansluiting gezocht bij de Nuclear Security Summit. Het beeldmerk voor radioactiviteit verloopt langzaam naar een vredesduif. Het idee van vrede en atomen bij elkaar, zo is het ontstaan. Het is natuurlijk een enorm zeil. De toren is ingepakt door abseilers uit Frankrijk, die dat in een dag hebben gedaan. Met de zijkanten van het gebouw is een bedrijf wel een dag of vier bezig geweest.' Tijdens de conferentie, die zeer streng is beveiligd, zal ze er zelf niet bij zijn. Ze volgt het via de tv, net als miljarden anderen die het gebouw met al die vredesduiven en andere vormen zullen zien. Trots? 'Jazeker, het is wel mijn ontwerp.'


Lenteconcert

in Waddenkerk

In de Waddenkerk in De Cocksdorp begint zondag 23 maart om 15.00 uur het lenteconcert. Er wordt opgetreden door Hennie Terbrugge op dwarsfluit, mevrouw De Bruin op blokfluit en Jan Teeuw op orgel. Het concert wordt aan elkaar gepraat door dominee Roel Stutvoet. De entree is gratis.


Kunstexposities in

Galerie Posthuys

Margot de Jager en Sandra Kruisbrink geven zaterdag 22 maart om 14.30 uur in Galerie Posthuys een toelichting op hun expositie "Verbaasd Verdwaald" . Beeldend kunstenaar Sam Drukker zal beide kunstenaars op een persoonlijke wijze introduceren. Daarna is er gelegenheid om met de kunstenaars een strandwandeling te maken.

Sandra Kruisbrink en Margot de Jager hebben in de loop van de jaren een plaatjesarchief aangelegd en gebruiken deze verzameling beelden als inspiratiebron voor hun tekeningen en schilderijen. Hoe zou het zijn als de één de beeldencatalogus van de ander als uitgangspunt neemt en vice versa. Het resultaat van deze uitwisseling is te zien op de expositie.