De waardevolle venijnboom in de tuin van Paul en Jeanette van Heerwaarden in Den Burg.
De waardevolle venijnboom in de tuin van Paul en Jeanette van Heerwaarden in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

'Venijnboom meest waardevol'

Een opvallende venijnboom (Taxus baccata) in de tuin van de familie Van Heerwaarden aan de Julianastraat in Den Burg is uitgeroepen tot meest waardevolle particuliere boom van Texel.

Wethouder Frans Visman en zijn collega Marcel Brouwer gingen er dinsdag langs om het belang van particuliere waardevolle bomen op Texel te onderstrepen. De wijkvertakte venijnboom is ongeveer honderd jaar oud en ziet er goed uit. Als waardering kreeg de familie een jonge boom die elders in de tuin werd geplant.

Brouwer nam de gelegenheid het belang van bomen en een groene omgeving te benadrukken. 'Ze leveren niet alleen zuurstof en filteren fijnstof uit de lucht, maar een groene omgeving draagt ook bij aan een hoger welzijn en snellere genezing na ziekte.' Brouwer wees erop dat bomen ook bijdragen in het vasthouden van water. Ze kunnen tot honderden liters opnemen.

De gemeente heeft al een paar jaar lijsten met waardevolle bomen die in handen zijn van particulieren of de gemeente zelf. Dat zijn bomen die, als het ooit tot kappen zou komen, niet zonder kapvergunning mogen worden weggehaald. Die lijsten zijn in februari weer een keer aan de orde geweest in de gemeenteraad. De lijst met gemeentelijke bomen bevat 240 exemplaren en op de lijst met particuliere bomen staan 110 exemplaren. De waardevolle venijnboom bleek overigens nog niet op de betreffende lijst te staan; daar stond nog een andere boom in de tuin op vermeld. Een zwarte moerbij (Morus nigra) van ongeveer 150 jaar oud aan de Spangerweg is door de gemeente tot éénnawaardevolste boom van het eiland uitgeroepen, gevolgd door een circa 80 jaar oude populier (Populus canadensis) aan de Burdetstraat in Den Burg. Volgens de gemeente is bij het vaststellen van de top 3 van meest waardevolle bomen gekeken naar leeftijd, bijzonderheid, schoonheid en zichtbaarheid vanaf de openbare weg.


Buren Kaap Skil

Kaap Skil houdt vrijdag 4 april een avond voor 'buren van het museum'. De Museumvereniging heeft hiervoor uitnodigingen verspreid in Oudeschild. Familie, buren en vrienden kunnen zich aanmelden.