Popkoor Texel tijdens een optreden op de Groeneplaats.
Popkoor Texel tijdens een optreden op de Groeneplaats. Aarchieffoto

Jubileum Popkoor

Popkoor Texel is al sinds de oprichting in 2009 een hit. Er werden bij verschillende gelegenheden succesvolle optredens verzorgd, steeds onder leiding van Mathieu Vulto. Zaterdag 22 maart vindt in de RK-kerk van Den Burg een jubileumconcert plaats.

Het Popkoor werd opgericht in het jubileumjaar van Artex en was al vanaf de eerste openbare repetitie een groot succes. De organisatie had gerekend op een kleine twintig belangstellenden, maar dat werden er direct als bijna zestig, waarvan een groot deel aangaf zich blijvend aan het koor te willen verbinden. Het liep zelfs zo hard, dat een ledenstop moest worden ingesteld. Al met al leidde dit tot een zeer succesvol koor, dat door het aanstekelijk enthousiasme van dirigent Vulto binnen korte tijd over een afwisselend repertoire beschikte, dat zoals de naam al aangeeft vooral wordt geput uit het populaire repertoire. Maar daarnaast beschikt het koor ook over een uitgebreid kerstrepertoire. Opgetreden werd onder meer op diverse korenfestivals, bij het Glazen Huis, op Festival Midzomerschans, bij het Bevrijdingsfestival in Den Burg en tijdens het Kerstkorenconcert van Artex. Daarbij werd samengewerkt met verschillende andere koren en musici, waaronder Excelsior uit Oosterend. Al kort na de oprichting werd een eigen begeleidingscombo opgericht, dat ook tijdens het jubileumconcert te horen zal zijn. Dit combo bestaat momenteel uit Orph Oostveen op elektrische gitaar, Lucas Tijssen op basgitaar, Marcel Buijsman op drums, Siebold van Breukelen op piano en Anneke van Dijk op dwarsfluit. Een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door Lonneke Zegel en Johan Tromp op Vlaamse Doedelzak. De bedoeling is om tijdens het concert hoogtepunten uit de afgelopen vijf jaar te laten horen, waaronder 'Gabriellas Sång' uit de film 'As it is in Heaven', gezongen door Anna Trap. Zij wist hiermee tijdens een eerder concert een bomvolle kerk tot tranen toe te roeren. Aan het concert wordt ook medewerking verleend door het Kinderen voor Kinderenkoor, dat in hetzelfde jaar werd opgericht (en dus ook een jubileum viert) en dat ook onder leiding staat van Vulto, die muziekregistratie bugel, hafa-directie en schoolmuziek studeerde en wiens interesse zich vooral toespitst op de vocal jazz. Daarvoor volgde hij masterclasses door bekende Amerikaanse arrangeurs. Op het moment is hij vooral actief als docent, onder meer aan OSG De Hogeberg, en dirigent. Het concert in de RK-kerk begint om 20.00 uur, de toegang is gratis. Na afloop wordt een inzameling gehouden.


Concert Kamerkoor

Begeleid door een instrumentaal ensemble sluit het Kamerkoor van Artex onder leiding van Ellen Verburgt zondag 6 april het seizoen af met een concert. Anders dan andere jaren bestaat dit concert uit één indringend stuk: Membra Jesu Nostri van Dietrich Buxtehude. Dit stuk beschrijft in 7 delen de voeten, knieën, handen, zijde, borst, hart en gezicht van de gekruisigde Jezus. Het concert wordt gehouden in de kerk van Den Hoorn en begint om 15.00 uur. De toegang bedraagt €7,50.