Netwerken en bijpraten is een vast onderdeel op de jaarlijkse Horeca- en Recreatiebeurs in sporthal Ons Genoegen.
Netwerken en bijpraten is een vast onderdeel op de jaarlijkse Horeca- en Recreatiebeurs in sporthal Ons Genoegen. Foto: Jeroen van Hattum

'Glas kraanwater met kwaliteit mineraalwater'

Een hapje hier, een drankje daaren verder vooral netwerken. Dinsdag werd voor de 21ste keer de Horeca- en Recreatiebeurs in Den Burg gehouden en dat was een mooie gelegenheid om contacten te leggen en producten aan de man te brengen.

Een broodje, gemaakt van Texels meel en gevuld met scharrelvlees van runderen op de Hogeberg en varkens van de Eagles Ranch. De naam? Onbekend. Dat mogen bezoekers bedenken, vertelt Bea Timmer bij de stand van Bakker Timmer op de Horeca- en Recreatiebeurs. Wie wil kan meteen even proeven. De stand bevat ook diverse soorten broodjes die de bakkerij van Texels meel maakt. De horecabeurs is volgens Timmer geen verkeerde plek om te staan. 'We hebben er de vorige keer drie nieuwe klanten aan overgehouden.'

Een soortgelijk geluid bij John Gommans in de stand van Voordeelland. Het bedrijf uit Oudeschild is aanwezig met professionele wasmachines voor de horeca- en recreatiesector en daar is belangstelling voor. 'Onder meer voor een wasmachine voor de horeca waar negen kilo in kan en die in 45 minuten klaar is', aldus Gommans. 'Dit is een leuke beurs om te staan.'

Een rondje door de sporthal leert dat de beurs zoals gebruikelijk uit veel vaste gasten bestaat en ook weer een paar nieuwe deelnemers. Belangrijkste element is netwerken, contacten maken en het uitwisselen van kaartjes.

Zaken worden zoals gebruikelijk in de dagen na de beurs gedaan. 'Maar dit is wel een mooie gelegenheid om veel klanten nog even te zien en te spreken voordat het seizoen begint', aldus Alice Reinders van Randstad Uitzendbureau.

Nieuwe dingen ontbreken niet op de beurs. Een van de aandachtrekkers dit jaar is de ecotap voor de horeca van Hydro Sana. Met behulp van de tap kan volgens directeur Theo Wichers water uit de kraan de kwaliteit van mineraalwater krijgen. Dat moet een oplossing bieden voor het probleem in de horeca dat gasten soms om water vragen en de horeca-ondernemer met de vraag zit of hij kraanwater in rekening moet brengen.

Wichers laat een aantal lege flessen zien waarin het gezuiverde kraanwater als tafelwater kan worden geserveerd. Onderzoek leerde volgens hem dat het vragen van circa twee euro voor een fles van 0,7 liter voor veel mensen geen punt van discussie was. 'We zuiveren het kraanwater met poreus keramiek, zilver en actieve koolstof, zodat het de kwaliteit van mineraalwater krijgt.' De stand heeft doorlopend aandacht van bezoekers.

Nieuw is ook wijnimporteur Ben van den Nieuwboer. De aanloop valt hem wat tegen. De belangstelling die er is, gaat volgens hem vooral uit naar de goedkopere wijnen. Hij vertelt het als oud kok leuk te vinden restaurants over wijnen te informeren. 'Ik spreek de taal van de keuken en dat geldt niet voor elke wijnimporteur. Wijn hoort volgens mij ondergeschikt te zijn aan het eten, maar je moet er natuurlijk wel een passende combinatie van maken voor de smaak.'

Het aantal bezoekers van de beurs was volgens organisator Nico Erwich hoger dan een jaar geleden. Hij was er de afgelopen dagen nog niet aan toegekomen het precieze aantal uit te rekenen. De beurs verliep verder allemaal prima. Minpuntje was dat diverse vertegenwoordigers een parkeerboete kregen, ook al had Erwich van te voren kenbaar gemaakt waar het wel en niet betaald parkeren was. Veel belangstelling was er ook voor de elektrische fietsen, scooters en auto's.