Links de nieuwe hefinrichting voor de brug van de nieuwe noodaanlanding in Den Helder.
Links de nieuwe hefinrichting voor de brug van de nieuwe noodaanlanding in Den Helder. Foto: Jeroen van Hattum

Noodaanlanding TESO gebouwd

De noodaanlanding voor TESO in Den Helder nadert zijn voltooiing. In de marinehaven, vlakbij de veerhaven, is de afgelopen weken de nieuwe afmeerplek voor de boot gebouwd.

De noodaanlanding is een uitwijkplek voor het geval de veerhaven buiten gebruik is. De boot meert dan af bij een nieuw gebouwde hefinrichting (links op de foto) waar een noodbrug in gehangen kan worden. Dan kan - als er uitgeweken moet worden - in ieder geval het benedendek in gebruik blijven.
De gemeente en TESO hebben zich jarenlang ingespannen bij Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor de noodaanlanding. Samen met reconstructie van de Helderse veerhaven (nieuwe steigerfuik) en de aanleg van de MoorMasters voor de boot kwam het tot realisatie van de noodvoorziening.

De noodbrug, 22 meter lang en zes meter breed, ligt in Lauwersoog. Volgens omgevingsmanager Alexander de Baar van Rijkswaterstaat moet de brug binnen 48 uur op zijn plek hangen en in bedrijf zijn. Transport naar Den Helder kan via de weg of het water. Met een telekraan van 500 ton wordt de brug (die 45 ton weegt) op zijn plaats gehangen. 'We maken draaiboeken waarin alle processen worden beschreven.'

Maandag 14 april komt de brug voor een test naar Den Helder. De noodaanlanding is geschikt voor de Dokter Wagemaker en de nieuw te bouwen Texelstroom. In mei gaat TESO met een beladen Wagemaker de aanlanding testen. Alle vaarploegen oefenen dan met het binnenvaren bij steiger 3 tegenover TNO en het gebruik van de noodbrug. De Baar: 'Het rijdek is vijf meter breed en er kunnen ook vrachtwagens overheen.' Langs de kademuren heeft RWS meerpalen geplaatst als remmingwerk voor de boot.
Directeur Cees de Waal van TESO is blij met de nieuwe voorziening. 'Die is onontbeerlijk bij een langdurige calamiteit. Bij de stremming in januari 2007 bleek hoe kwetsbaar Texel is als de boot niet kan afmeren.' TESO werkt op het moment met de gemeente aan een voorstel voor een soortgelijke noodaanlanding op Texel. Daarvoor was ooit de NIOZ-haven in beeld, maar dat is losgelaten. Bekeken wordt of op 't Horntje een noodaanlanding kan komen.