Wethouder Eric Hercules geeft een klap op de eerste 'paal' op 't Zouteland. De bak zand is een knipoog naar de status van aardkundig monument.
Wethouder Eric Hercules geeft een klap op de eerste 'paal' op 't Zouteland. De bak zand is een knipoog naar de status van aardkundig monument. Foto: Gerard Timmerman

Wethouder Hercules toont zijn slagkracht

Lange tijd keek Den  Hoorn er naar uit, binnenkort gaat het van start. Met een klap op een eerste paal gaf wethouder Eric Hercules maandag het symbolische startsein voor de bouw van twaalf nulenergiewoningen op 't Zouteland in Den Hoorn. Het betreft sociale huurwoningen. 

'We hebben er al twintig jaar op moeten wachten.' Aldus spoorde Hans Zijm als voorzitter van de Hoornder dorpscommissie de gemeente aan haast te maken met woningbouw. Dat was in 1992. Nu 22 jaar verder ging dan eindelijk de eerste paal de grond in voor die vurig gewenste sociale woningen die Den Hoorn destijds jong en vitaal moest houden. Inmiddels is de school al een poosje dicht en veel gezinnen hebben elders hun heil gezocht. Woontij-directeur Jan van Andel wist welgeteld één toekomstige huurder te noemen die bestaat uit een gezin met (twee) kinderen. Wellicht worden dat er nog meer, want voor drie woningen van de twaalf woningen is nog geen huurder bekend. Er komen volgens Woontij wel Hoornders in de huizen.

't Zouteland kent dus een lange voorgeschiedenis. De bouw werd vertraagd door onder meer bezwaarprocedures en allerlei andere perikelen. Woontij kwam in 2009 in beeld. 'Het is een project met een hoog ambitieniveau', doelde Van Andel vooral op de wens er nulenergiewoningen van te maken. Die plannen werden doorkruist toen het een 'aardkundig monument' bleek te zijn, waardoor zogeheten bodemwarmtewisselaars van tachtig meter diep moesten vervallen. Voor het concept nul-energie zijn de woningen op en top geïsoleerd, wordt gebruik gemaakt van warmte terugwinning en zonne-energie. Voor de verwarming van ruimte en water komen er ook 'gewone' hoogrendement CV-ketels.

Van Andel sprak zijn waardering uit voor de samenwerking met de gemeente, zowel van de zijde van het college, als de raad en de medewerkers. 'Het was een enorme opgave met een hoog ambitieniveau.' Het is niet het enige woningbouwproject dat door allerlei oorzaken vertraging opliep, maar het ziet er nu toch naar uit dat er op verschillende locaties gebouwd kan worden. Als blijk van waardering voor zijn inspanning mocht wethouder Hercules bij de inderhaast belegde en sobere plechtigheid, maar wel vlak voor de verkiezingen, de eerste paal slaan. Een daad die volgens de wethouder symbool staat voor drie zaken: 'Een kans voor Den Hoorn om de eigen mensen te huisvesten en het dorp levendig te houden. Ten tweede voor sociale woningbouw, dat de afgelopen vier jaar een lastige opgave is geweest en waarvoor bijvoorbeeld de grondprijs is verlaagd. En ook een symbool voor de veranderende wereld', doelde hij op de energienul-woningen. 'Per huishouden is het energiegebruik enorm gedaald. Vooral daar ligt de kracht van Texel, in kleinschalige projecten zoals deze.'

Hercules prees de inzet van Bart Scholten, die bij het Waddenfonds subsidie had aangevraagd namens negen particuliere bouwers en Woontij. Voor de woningcorporatie resulteerde dit in een subsidie van €14.000,- per woning. Het wordt zoals dat heet een 'samengesteld huis', waarbij huurders inbreng hebben gehad. Mede door de lange duur van het project is dat voor Woontij overigens geen optie voor de toekomst. Er komen vier woningtypen. Het betreft eensgezins- en nultredenwoningen in meerdere varianten. Doel is de fundering vóór de bouwvak gereed te hebben. Met Jorritsma is een bouwteamovereenkomst gesloten.