Nieuwe spelregels voor

inkoop en aanbesteding

De politieke partijen hebben tijdens de laatste raadsvergadering een nieuw inkoop- en aanbestedingsbeleid voor de gemeente vastgesteld.

Het nieuwe beleid bevat de spelregels voor de manier waarop de gemeente te werk gaat bij aanbestedingen en inkoop. Het was niet onomstreden. Tijdens een eerste bespreking in de raadscommissie wees Marcel Slikker van Texeltours de raadsleden er nadrukkelijk op dat de regels op het gebied van onderhandse aanbestedingen zijn verruimd.

Volgens het nieuwe beleid mag een ambtenaar op het gebied van werken nu tot circa €50.000,- onderhands aanbesteden (ook wel 'gunning uit de hand' genoemd). Tot voorheen was dat €15.000,-. Op het gebied van leveringen en diensten ligt de grens volgens het beleidsstuk bij ongeveer €25.000,-. Slikker vroeg de partijen er goed op bedacht te zijn dat de verruiming ongewenste situaties kan opleveren.

Mensen die zich geregeld op het gemeentehuis laten zien, kunnen volgens Slikker zo makkelijk opdrachten verwerven, met het risico dat anderen in eenzelfde vakgebied buiten de boot vallen. Slikker pleit voor een drempelwaarde van €50,- voor onderhandse gunningen. 'Of je publiceert de mogelijkheden tot inschrijving. Het kan niet zo zijn dat een bepaald bedrijf bijvoorbeeld altijd de kantoorartikelen mag leveren, terwijl een ander bedrijf daar niet aan toekomt.'

Volgens Slikker is zo'n situatie niet in lijn met het streven van het nieuwe beleid dat zaken juist transparant moeten zijn en dat iedereen gelijke kans moet hebben. Wethouder Eric Hercules (economie) zegde toe het nieuwe beleid op termijn te evalueren. Dat bevat onder meer een streven van de gemeente om vanaf 2015 voor 100 procent duurzaam in te kopen. Duurzaam betekent hier dat sociale en milieukundige aspecten van een werk of dienst ook meespelen.

De gemeente wil verder zoveel mogelijk digitaal gaan inkopen en aanbesteden. Zaken die landelijk dan wel Europees worden aanbesteed, komen op TenderNed te staan. Dat is een online marktplein (www.tenderned.nl) voor aanbestedingen van de Nederlandse overheid. Daar staan al diverse aanbestedingen van de gemeente op. Ook andere op Texel opererende overheidsorganen besteden hun werken aan via TenderNed.

Volgens het beleid spant de gemeente zich verder in om werk te bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Iemand die een opdracht aanneemt met een aanneemsom van meer dan €500.000,- is volgens het beleid verplicht minimaal 5 procent van de totale loonsom te laten uitvoeren door mensen die door omstandigheden een uitkering hebben. Hetzelfde geldt bij diensten groter dan €200.000,-. De gemeente dient oog te hebben voor de regionale economie en het midden- en kleinbedrijf. Bestuurlijke en ambtelijke integriteit staan hoog in het vaandel en hetzelfde geldt voor de organisaties waarmee de gemeente zaken doet.

Op voorstel van de PvdA werd tijdens de raad ook een amendement aangenomen dat de gemeente zich op 'eerlijke handel' toelegt. Dat werd gesteund door CDA, D66, Fractie Waerts en GroenLinks.