Afbeelding
Foto: Liselotte Schoo Fotografie

Haring amuse

Ingrediƫnten

50 gr haring, 25 gr ui, 50 gr augurken, 150 gr wortel, 100 ml kippenfond of bouillon, snufje peper en zout, 3 tot 5 druppels tabasco, 20 ml kok room, 4 gr blad gelatine en 250 ml water.

Materialen

Pan, zeef, garde, staafmixer, bekken, snijplank, mes, slagroom kidde (leeg), slagroompatronen.

Bereidingswijze

Wortel gelei

Verhit de wortel met de kippenfond/bouillon en het water, doe er wat peper, zout en de druppels tabasco erbij. Ondertussen dat het op het vuur staat, doet u de gelatine in een bekken met wat koud water.

Let op dat de bladeren (twee stuks totaal de 4 gram) wel apart in het water gaan, anders weekt het niet. Zodra de kook over de pan met wortel is gegaan, het algeheel staven met de staafmixer. Daarna het geheel zeven. In het overgebleven vocht lost u de gelatine op. Het algeheel terugkoelen in een bak met ijsblokjes of in de koelkast. Ondertussen gebruikt u de snijplank en het mes om de haring en de ui fijn te snijden. Zodra u de haring en de ui heeft fijn gesneden doet u een deel in een glaasje. Vervolgens als uw gelatinemassa is terug gekoeld stort u een deel in het glaasje dat u zojuist heeft gevuld met haring en ui. Let op dat u het glaasje niet volledig vult. Gelieve tot driekwart.

Schuim van augurk

Doe de room en de augurk in een bekken, doe er wat zout en peper op en staaft u het met een staafmixer. Dan gaat u de massa zeven en het overgebleven vocht doet u in een lege slagroomkidde, u sluit hem af en draait de dop van de kidde er stevig op. Daarna draait u er 2 slagroom patronen op.

Voor het meegeven van uw glaasje met daarin de haring, ui en de wortelgelei spuit u voorzichtig het schuim van augurk erop. Het geheel kunt u eventueel nog af garneren met een klein takje dille.

Hotel restaurant Pure Cooghen

Dorpsstraat 10

De Koog